BIH

U Visokom očekuju rekordan broj turista

Volonterska akcija do sada u Visoko dovela više od 200 učesnika

Piše: N. Sm.

22.7.2017

U Visokom su ovih dana zabilježene brojne organizirane posjete turista iz naše i zemalja regije, ali i iz Francuske, Norveške, Holandije, Njemačke, Austrije, Mađarske i brojnih drugih država, koji su došli prvenstveno da obiđu Arheološko-turistički park “Ravne 2”.

Iz Fondacije “Arheološki park Bosanska piramida Sunca” ističu da bi ova godina mogla oboriti rekorde prema broju turista u Visokom te se brojkama približiti prvoj godini istraživanja, kada su kroz Visoko prolazile rijeke znatiželjnika i turista.

Uporedo s dolaskom turista, u toku su i “Ekspedicije na bosanske piramide s volontiranjem”, novi projekt Fondacije koji, pored volontiranja, uključuje i obilaske brojnih znamenitosti naše zemlje, poput kamenih kugli u Zavidovićima, obeliska kod Olova, Daorsona, ali i Sarajeva, Konjica i Mostara.

Turisti se u velikom broju ponovo odlučuju za posjetu Arheološkom parku

- Kroz dosadašnje četiri smjene u Visokom je boravilo skoro 200 volontera i učesnika “Ekspedicije na bosanske piramide s volontiranjem”, što je brojka od skoro 50 učesnika po jednoj smjeni. Nakon četvrte smjene, slijedi opet kratka, a nova grupa volontera u Visoko stiže sa prvim danima avgusta. U avgustu i septembru se očekuju i još veće grupe, barem prema najavama koje imamo u Fondaciji – ističe Ajdin Ahmetspahić, koordinator vodiča i volontera.

A u posljednoj smjeni najveći broj volontera stigao je iz Mađarske. Njih 20 neumorno radi na sondama Bosanske piramide Sunca i Mjeseca te na tunelima Ravne. 

Igloi: Došli iz Mađarske

– Ovo je treća grupa volontera iz Mađarske koju dovodim. Tu su ljudi iz svih dijelova moje zemlje, a kada smo čuli da ovaj projekt nema nikakvu podršku vaše vlade i države, odlučili smo doći ovamo i pomoći vlastitim rukama – kazala nam je Šarlota Igloi iz Mađarske. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.