BIH

VELIKA ANKETA DNEVNOG AVAZA | Pitali smo javne ličnosti gdje će provesti godišnji odmor

E.D.A.

23.7.2017

Ako im je vjerovati, bh. političari uglavnom neće „maći“ dalje od Neuma i Jadrana, a neki tvrde da čak za godišnji odmor neće napuštati BiH, ostat će ili će koristiti samo produženi vikend da se „osole“. Zašto, različita su objašnjenja.


Građani bi možda rekli da su se pojedini političari zasitili obilaska svijeta kroz službena putovanja plaćena iz državne kase.


Ipak, i ovaj put su u boljem položaju od poljoprivrednika, koji će vrele ljetne dane provesti radeći, od sindikalista, čiji će se prvi čovjek odmarati na vikendici, od penzionera, koji nemaju ni za osnovne životne namirnice...


Pokazala je to velika anketa “Dnevnog avaza”, u kojoj smo pitali javne ličnosti gdje će provesti godišnji odmor.


Iskreni ili ne, u nastavku našeg istraživanja donosimo njihove odgovore.


Vesko Drljača: Samo produženi vikend


- Uhhh, moram iskreno reći da je to poprilično teško pitanje. Zbog velikog broja tekućih obaveza koje se odnose na resor rada i socijalne politike, ove godine kratki godišnji odmor ću provesti u Sarajevu.  


Kada uzmemo u obzir zaista komplikovanu i ozbiljnu političku i socioekonomsku situaciju u FBiH, s posebnim naglaskom na penzionere, borce i ostale socijalne kategorije, koji uistinu teško žive, smatram da bi bilo krajnje socijalno neosjetljivo i neodgovorno da ja kao dopremijer FBiH sebe častim višesedmičnim odmorom negdje na moru. U najboljem slučaju, nastojat ću da jednom ili dva puta sebi priuštim produženi vikend negdje na Jadranu ili možda u Krajini ili Hercegovini - kazao je Vesko Drljača (SBB), ministar rada i socijalne politike FBiH i dopremijer FBiH.


Sanel Razić: Domaći teren


- Ja sam ove godine na domaćem terenu, znači Neum - kratak je odgovor dao Sanel Razić, poslanik SBB-a u Parlamentu Federacije BiH.


Samir Kurtović: Bez ljetnog godišnjeg


- S obzirom na to da sam tek preuzeo dužnost predsjednika Sindikata državnih službenika i namještenika i da imam puno obaveza po tom pitanju, nisam planirao koristiti godišnji odmor, nego tek na zimu produženi vikend na Bjelašnici - kazao nam je Samir Kurtović, predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika FBiH.


Dragan Čović: Bez odmora zbog preuzimanja predsjedavanja


- Zbog preuzimanja predsjedavanja Predsjedništvom BiH i brojnih obaveza, na godišnji odmor neću ni ići. Nakon preuzimanja predsjedavanja od Mladena Ivanića, u Briselu su brojni susreti i razgovori sa zvaničnicima Evropske unije. I ostatak ljeta ću provesti u brojnim obavezama da bi BiH što prije dobila kandidatski status za članstvo u EU - izjavio je Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ BiH.


Mirsad Đonlagić: Malo Tuzla, malo kod Šibenika


- Dio odmora ću provesti u Tuzli, a dio u Rogoznici kod Šibenika u Hrvatskoj. Dio odmora ću provesti i na finalu Evropskog prvenstva u košarci u Istanbulu - otkrio nam je Mirsad Đonlagić, predsjedavajući Kluba poslanika SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.


Bariša Čolak: Vikend na jadranskoj obali


- Ove godine, zbog drugih obaveza, moj godišnji će se svesti na jedan produženi vikend s obitelji na nekoj od bližih destinacija na jadranskoj obali - kaže Bariša Čolak, predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH.


Saša Magazinović: Kampiranje na Pelješcu


- I ovog ljeta ću na tradicionalno porodično kampiranje s porodicom na Pelješac - otkriva Saša Magazinović, poslanik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.


Staša Košarac: Svake godine u Crnoj Gori


Na odmor ću u avgustu. S porodicom, kao i svake, i ove godine ljetujem u Crnoj Gori - izjavio je Staša Košarac, predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Parlamentu BiH.


Ismet Bajramović: Idem na porodično imanje


- Odmor koristim u dosta skraćenom obliku, a sve zavisi od posla. Provest ću ga u rodnom mjestu sa suprugom, gdje imam vikendicu i porodično imanje, u Idbru kod Konjica. Tamo su i rijeke i jezera. Uglavnom, ne planiramo previše unaprijed, često zavisi od datih okolnosti. Za mene je odmor tamo gdje se istinski odmarate, prije svega, psihički. Često i s našim dragim unucima. To je i prilika da se sretnem i s mnogim dragim ljudima - očekuje Ismet Bajramović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.


Mladen Bošković: Sedam dana plavog Jadrana


- Mi imamo kolektivni godišnji odmor od 1. do 31. avgusta. Ja ću otići sedam dana na plavi Jadran, a ostale dane ću biti po BiH - naveo je Mladen Bošković (HDZ BiH), potpredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.


Ismet Osmanović: Ostajem u BiH iz ličnih razloga


- Za ovu godinu još nisam planirao na godišnji odmor. Najvjerovatnije neću nigdje ići van države. Ostat ću u BiH iz nekih ličnih razloga, ali postoje i neka mjesta u BiH da se posjete - istakao je Ismet Osmanović, šef Kluba SDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.


Sinan Husić: Vjerovatno nigdje


- Nemam pojma gdje ću i hoću li. Imam neko zemljište koje obrađujem, a starija kćerka je najavila udaju, tako da ne znam gdje ću prije. Ako i uspijem nešto, to su dva-tri dana odmora - rekao je Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH i potpredsjednik SSSBiH.  


Mehmedalija Rapa: Ljeto koristimo da radimo


- Mi u Savezu, pogotovo u rukovodstvu, nemamo godišnji odmor i ljeto koristimo uglavnom u radu u Savezu i kod svojih kuća. Ne idemo na odmor ni u zemlji ni van nje - kaže Mehmedalija Rapa, predsjednik Izvršnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH.


Jelka Milićević: Dio u svom Mostaru, a dio u Neumu


- Dio godišnjeg odmora provest ću u svom Mostaru, a dio u Neumu. Dakle, neću izlaziti van BiH - kazala je Jelka Milićević, ministrica finansija FBiH i dopremijerka FBiH.


Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a: Boračko jezero


- Kao i mnogo puta do sada, tradicionalno ću ljetovanje provesti na Boračkom jezeru - izjavio je Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a.


Branislav Borenović: U Neum kod Hrvata, Bošnjaka i Srbina


- Godinama sam s porodicom ljetovao u Grčkoj. Najprije smo se spuštali do Niša, odakle je moja supruga, a potom bismo put nastavili do Halkidikija ili nekog drugog grčkog ljetovališta. Ipak, ove godine ostajemo u BiH i najvjerovatnije ćemo ljetovati u Neumu. U Neumu su korektne cijene apartmana. Nije daleko, a u gradu ima jedan dobar restoran. Gazda je Hrvat, konobar Iso je Bošnjak iz Visokog, a kuhar Beban je Srbin iz Trebinja. To je Jugoslavija u malom i tu se lijepo osjećam - poručio je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a i poslanik u NSRS.


Aleksandra Pandurević: Okolina Budve, u krugu porodice


- Godišnji odmor kod mene je već više od deceniju u znaku porodičnog okupljanja meni bliskih ljudi, rođaka i prijatelja, za koje, nažalost, tokom godine nemam mnogo vremena. Svi se saberemo na nekom mirnom mjestu oko Budve i porodično „presabiramo“ proteklu godinu. Toga se držimo već 20 godina - izjavila je Aleksandra Pandurević, predsjedavajuća Kluba SDS-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.


Adam Šukalo: Političari se ne trebaju odmarati


- Ove godine nećemo ići na klasični odmor jer imamo bebu od dva mjeseca. Slobodno vrijeme ću iskoristiti porodično i planiramo ići u Srbiju da obiđemo roditelje i braću i sestre moje supruge. Otići ćemo i u rodno selo moje majke na Kordunu u Hrvatskoj. Inače, političari se ne trebaju odmarati, jer nisu praktično ništa ni radili i nisu ispunili nijedan zacrtni cilj - zaključuje Adam Šukalo, poslanik Napredne Srpske u NSRS.


Senad Bratić: Obilazak rodbine i prijatelja


- Neću ići nigdje daleko. Bit ću u Bosanskom Novom i oko Bosanskog Novog. Obići ću prijatelje i rodbinu. Ne namjeravam na more - kaže Senad Bratić (SDA), potpredsjednik Narodne skupštine RS.


Vukota Govedarica: More na „po ure“ od kuće


- Meni je more na „po ure“ od kuće, ali nemam mnogo vremena za odmor. Ako i odem na more, bit će to u varijanti produženog vikenda. Ja sam u Gacku, spustim se do Bileće i onda niz Risan u Crnu Goru. Za više odmora nemam vremena - napominje Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a.


Nedžad Bićo: Političari svoje, mi svoje   


- Ja ću ovo sad vrijeme provesti na imanju u svojim plastenicima, kao i većina poljoprivrednika, jer je sada nama sezona rada u poljoprivredi. Političari svoje, neka hodaju, mi smo im to omogućili - konstatira Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.


Dragoja Dojčinović: Mi ćemo na naše njive i u štale


- Ja ću biti u svom voćnjaku. Tamo se mora stalno biti, bez obzira na radnike, tako da i nemam godišnji odmor. Mali broj poljoprivrednika ga i može priuštiti, što zbog finansijskih razloga što zbog posla. Za političare se zna gdje idu, a mi ćemo na naše njive, u štale. Ako ne bismo tamo bili svaki dan, ne bismo imali od čega da živimo - potcrtava Dragoja Dojčinović, predsjednik Upravnog odbora Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS.


Fadil Novalić: Ne znam ni gdje ću ni da li ću ići


- Još nisam odlučio ni gdje ću ni da li ću ići na godišnji odmor - kazao je Fadil Novalić (SDA), premijer FBiH.


Šerif Patković: More nije za mene


- Kao što sam naučio godinama, tako ni ove neću ići na more. Nakon nekog vremena zaključio sam da to nije za mene. Pored mora uvijek biram odmor na selu, tako da se za mene može reći da uvijek radije biram planinu umjesto odmora na morskoj obali - izjavio je Šerif Patković, predsjednik Koordinacije boračkih udruženja i predsjednik Saveza dobitnika najviših ratnih priznanja FBiH.


Nijaz Hodžić: Već 30 godina isto, malo BiH, malo Split


- Kao i svake godine, godišnji odmor provedem u krugu porodice i tako je već 30 godina. Ne putujem na ekskluzivne turističke destinacije. Većinu odmora provedem u BiH. Ipak svake godine na sedam dana odem u Dalmaciju, tačnije skoknem s porodicom do Splita - rekao je Nijaz Hodžić, v. d. predsjednika Saveza demobilisanih boraca FBiH.


Hilmija Suljić: Preferiram odmor u zaleđu Zadra


- Višednevna putovanja i odmor ove godine nisu u planu, razlog je jednostavan, a to su, prije svega, finansije. Bit će, naravno, povremenih odlazaka na jednodnevne izlete ili vikend na moru. Preferiram da se odmaram u zaleđu Zadra, jer na taj način izbjegavam preskupe smještajne kapacitete susjedne Hrvatske, a druga pogodnost mi je svakako i blizina Bihaća - ističe Hilmija Suljić, predsjednik Saveza udruženja vojnih penzionera FBiH.


Esad Delić: U Sarajevu zbog posla


- Zbog prirode posla kojim se bavim moram reći da sam navikao da ne planiram godišnji odmor. U većini slučajeva svoj godišnji provedem u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, jer posao ne prestaje. Tako ću i ove godine - kaže Esad Delić, predsjednik Saveza RVI FBiH.  


Borjana Krišto: U ovom poslu nemoguće je planirati odmor


- Uopće ne planiram. Kako ću? Imamo sjednicu, potom razna obilježavanja. Nemoguće je planirati kad se bavite ovim poslom. Dva-tri dana ako bude, to će biti čisto obiteljsko druženje - kaže Borjana Krišto, zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH i zamjenica predsjednika HDZ BiH.


Marina Pendeš: Možda na more


- Nemam posebne planove. Moguće na more - kratka je bila u svojoj izjavi Marina Pendeš (HDZ BiH), ministrica odbrane BiH.


Vesna Saradžić: Radno na imanju


- Vjerovatno o aktivnijem odmoru nema govora u smislu odlaska izvan grada u kojem živim, a to je Konjic. Jer bilo je puno obaveza i bit ću koncentrirana na porodicu i imanje na Borcima. Dakle, godišnji odmor ću provesti radno na imanju. Zaista je tako - izjavila je Vesna Saradžić (SDP), delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.