BIH

Salihović nije dao da se obavi inventura sefa Tužilaštva BiH, sada nedostaje 300.000 KM!

Piše: M. AŠČIĆ

27.7.2017

U nastavku šokantne ispovijesti Sadine Beridan-Zuhrić, bivše daktilografkinje suspendiranog zamjenika glavnog državnog tužioca Bože Mihajlovića, donosimo i ekskluzivne detalje iz pisma koje je ona uputila članovima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH.

Krali noću

Žena koja je onkološki pacijent i stopostotni invalid, a na koju pojedinci iz Tužilaštva BiH pokušavaju prebaciti odgovornost za nestanak stotina hiljada KM iz ove pravosudne institucije, u pismu članovima VSTV-a govori o krađi novca iz KDP sefa Tužilaštva BiH.

- Prije svih ovih dešavanja, tokom 2014/15. godine, došli su radnici obezbjeđenja i rekli da se u KDP-u desila krađa i da su Mića Trifunović, radnik Tužilaštva BiH, i Nenad Petrović uhvaćeni kako kradu cigare. Tužilac Božo Mihajlović, kao šef Odjela za korupciju, poslao je radnike da sve prijave dežurnoj tužiteljici Edini Hubjer. Ona je ovaj slučaj radila i često se konsultovala s Mihajlovićem. Slučaj je završen tako da je s osumnjičenima sklopljen sporazum - napisala je Beridan-Zuhrić.

Ustvrdila je da su sporazum s osumnjičenima odobrili i Mihajlović i glavni tužilac Goran Salihović.

- Tada sam tužioca Mihajlovića pitala da li je napravljena inventura KDP, a on mi je rekao da nije. Kao, kako je pojasnio, nije dao glavni tužilac Goran Salihović. Moje je mišljenje da se to trebalo uraditi. Osumnjičeni su uhvaćeni kad su krali po noći, a šta su radili po danu? Sad i da se utvrdi je nešto nestalo, oni za to krivično djelo ne mogu odgovarati. Vrijeme će pokazati, a već je počelo sve da se dokazuje - napisala je ona.


 Faksimil pisma upućenog VSTV-u: Ko je krao cigare


Opasno pričati 

Osvrnula se i na slučaj nestanka novca, što žele pripisati njoj.

- Ja se borim protiv njih, a sad se, evo, spominje da u predmetima Bože Mihajlovića nedostaje oko 300.000 KM. To je strašno. Ja o tome ne znam ništa, niti hoću da znam. O tome je opasno i pričati. Ja sam u šoku. Pa vidjeli ste da se priča da su trgane i stranice iz knjige protokola da se ne vidi kome je šta išlo u spis - kaže Beridan-Zuhrić. 


Božo Mihajlović: Poznat po gubljenu predmeta i spisa - Salihović: Koga je štitio


Kako je Mihajlović iz svog džepa namirio nestalih sto maraka  

Beridan-Zuhrić u pismu VSTV- napisala je i jedan detalj u vezi s nestalim novcem, za koji je rekla da joj se nije svidio.

- Sjećam se da je na jednoj potvrdi bilo napisano da je od osumnjičenoga oduzeto 100 KM. Ali, Božo je iz svog džepa izvadio 100 KM kako bi to namirio. Tada mi je bilo baš neprijatno. Rekla sam mu da treba pozvati osumnjičenoga i pitati je li od njega oduzet taj novac i tražiti gdje se pare nalaze. On se tome protivio. Ali, kada je pozvao osumnjičenoga, ja sam ga pitala da li mu je oduzeto 100 KM, on je rekao da jeste, ali da mu je policija vratila kako bi mogao platiti ručak. To nije ni policija zabilježila u potvrdi - napisala je ona VSTV-u.

(Sutra donosimo: Ko je montirao proces istražitelju Tužilaštva BiH Muji Smajloviću i po čijoj je naredbi Božo vratio 5.000 Miškoviću)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.