BIH

Zvizdić sa svojom svitom na putovanja potrošio više od 400.000 KM

Zvizdić: Rastrošnost u svakom segmentu

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

6.8.2017

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić prošle godine je na putovanja sa svojom svitom potrošio čak 410.923 KM. Od toga se 403.548 KM odnosi na troškove putovanja nastalih u inozemstvu, a ostatak od gotovo 7.000 na putovanja u zemlji.

Podaci su ovo Ureda za reviziju državnih institucija utvrđenih kontrolom finansijskog poslovanja Generalnog sekretarijata Vijeća ministara BiH za 2016.

Bacanje para

Revizori su konstatirali da su ukupni troškovi službenih putovanja lani bili za čak 232.558 KM viši nego 2015. Povećanje rastrošnosti iz Sekretarijata su pokušali pravdati imenovanjem Ureda predsjedavajućeg te pojačanim aktivnostima zbog Mehanizma koordinacije i početka pregovora za pristupanje Evropskoj uniji.

No, revizorska kontrola utvrdila je da u odnosu na prethodnu godinu uočeno povećanje broja osoba koje čine delegaciju na službenim putovanjima predsjedavajućeg Zvizdića. 

Faksimil revizorskog izvještaja: Navodi o Zvizdićevoj reprezentaciji

- Ne postoje pisane procedure vezane uz način organiziranja putovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, kao ni broj i sastav delegacije koja putuje s predsjedavajućim -navedeno je u izvještaju.

Luksuziranje i bacanje para na iće i piće u zemlji u kojoj više od milion stanovnika živi na ivici siromaštva pokazuju i troškovi reprezentacije predsjedavajućeg Zvizdića.

Nema obrazloženja

On, naime, ima pravo potrošiti čak 6.000 KM mjesečno ili 72.000 KM godišnje iz budžeta na čašćavanje. Revizori su utvrdili da Zvizdić nije u skladu sa zakonom obrazložio svoje troškove reprezentacije, naročito one u inozemstvu.

- Uočili smo da prilikom službenih putovanja predsjedavajućeg u inozemstvo i korištenja sredstava reprezentacije na računima nisu upisana adekvatna obrazloženja nastanka troška koja bi se mogla dovesti u vezu sa službenim aktivnostima predsjedavajućeg. Na računima se upisuje radni ručak, radna večera ili radni sastanak s članovima delegacije - naveli su revizori.

Potrošili ukupno 3,3 miliona KM

Generalni sekretarijat Vijeća ministara u 2016. potrošio je 3,3 miliona, što je za 300.782 KM više nego godinu ranije. Od tog iznosa na plaće je otišlo više od dva miliona KM.

Revizorski izvještaj otkriva i da je Zvizdić formirao svoj ured koji broji 17 ljudi, dok Sekretarijat ima, kako se navodi, 60 „izvršitelja za obavljanje poslova“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.