BIH

Napadnute zbog hidžaba: Pijani Miljenko Golub u Kiseljaku nasrnuo na majku i kćerku

Jasmina i Mehmedalija Kurta: Nismo htjeli probleme

Piše: A. NUHANOVIĆ

8.8.2017

Jasmina Kurta iz Ostružnice kod Fojnice u noći sa subote na nedjelju, oko 22.30 sati, preživjela je pravu dramu. Na nju je kod Kiseljaka, samo zato jer je nosila maramu na glavi, nasrnuo nepoznati muškarac. Nanio joj je tjelesne povrede, zbog čega joj je u Domu zdravlja Fojnica, a potom u travničkoj bolnici ukazana ljekarska pomoć.

Uvrede i psovke

Jasminu je Miljenko Golub s Luga udario šakom u oko, a od udarca je pala na automobil te potom na zemlju. Oko joj je, kako nam je kazala, i dalje zatvoreno i modro. Od šoka je jedva uspjela ispričati šta se desilo. Za „Avaz“ je kazala da joj je najviše žao što su incidentu, kojem su prethodile Golubove uvrede i psovke, svjedočila i njena djeca. Osim nje, Miljenko je fizički nasrnuo i na njenu maloljetnu kćerku Kerimu, koja je, također, imala hidžab.

- Sa suprugom i djecom kasno navečer došla sam na Fojničko raskršće, gdje sam trebala sačekati brata da poveze moju djecu kod sebe. Na parkingu smo se sastali. Dok smo stajali, iz mraka se pojavio muškarac. Galamio je: „Što ćete vi ovdje, nije vam mjesto tu! Hajmo, razgulite, brže!“ Pošli smo ući u automobil jer nismo željeli nikakve konflikte. Moja kćerka je rekla: „Hajde, allahimanet, daidža!'' On se potom okrenuo, unio joj se u lice i rekao: „Šta misliš, gdje si ti pa tako govoriš?'' Potom je mene udario šakom u desno oko. Krv me oblila - priča ona.

Ističe da to normalan čovjek ne bi uradio. Svemu je svjedočio i njen muž Mehmedalija, koji kaže da su djeca doživjela toliku traumu da ne mogu spavati.

- Kad je prišao kćerki i počeo vikati, ja sam je uzeo za ruku i otvorio joj vrata da uđe u auto. Dok sam djecu smještao, on je suprugu udario. Djeca su počela plakati. Nasreću, zaustavili su ga neki muškarci iz obližnje kafane. Mi nismo htjeli nikakve probleme, nismo konfliktne osobe - kaže Mehmedalija.

Incident je prijavljen i službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova SBK.

- Osumnjičeni M. G. je odmah uhapšen, a alkotestiranjem je utvrđeno da ima 2,40 promila alkohola u krvi - kazao je Hasan Hodžić iz Ureda za odnose s javnošću MUP-a SBK.

Krivično djelo

Jasmina je policiji kazala da je motiv napada to što ona i njena kćerka nose hidžab i da nije bilo nikakvog drugog razloga da pijani muškarac nasrne na njih.

O ovom slučaju oglasila se i Islamska zajednica BiH. Savjetnik reisa za medije Muhamed Jusić oštro je osudio napad na Jasminu i njenu kćerku koji se desio zbog hidžaba.

- Mi u IZBiH očekujemo da se provede profesionalna istraga. Djela iz mržnje se moraju posebno tretirati te to naše zakonodavstvo tretira kao posebno krivično djelo. Često se prijavljuju slični slučajevi, ali ih policija ne zavodi kao napade, odnosno krivična djela iz mržnje. To se mora mijenjati - kazao je Jusić.

IZBiH, ističe on, apelira na sve da prijavljuju napade iz mržnje, kao i govor mržnje, jer se radi o pojavi koja ima negativne konzekvence na čitavo društvo.

Reakcije i Muftijstva sarajevskog

Napad na Jasminu i njenu maloljetnu kćerku zbog hidžaba osudili su najoštrije i iz Muftijstva sarajevskog. Zahtijevaju od nadležnih organa da hitno okončaju istragu i primjereno kazne počinioca. Smatraju da ovo nije samo nasilničko ponašanje već napad na vjerskoj osnovi te dodaju da ovo nije prvi slučaj napada na muslimane i njihove vjerske objekte na području Kiseljaka.

- Očekujemo da se ovaj i slični napadi iz mržnje na vjerskoj osnovi posebno tretiraju, a shodno tome i počinioci adekvatno kazne. Upućujemo apel istražnim i sudskim organima da se ovakve krivične radnje dodatno istražuju i na taj način otkriju počinioci i eventualni nalogodavci - navedeno je u saopćenju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.