Djevojčica iz SAD koja je umrla

Mladi sve češće žrtve manipulacija s interneta: Od novog izazova „vrela voda“ djeca dobivaju teške opekotine

Avaz.ba
12.08.2017 22:36
A
A
A

Još jedan u nizu opasnih trendova, izazov ''vrela voda'', koji se širi internetom, za metu ponovo ima djecu. Ovaj put djeca se animiraju da poliju svoje prijatelje vrelom vodom ili pak da je piju na slamku.

Izgorjelo grlo

Trend je već zavladao u SAD, gdje je jedna djevojčica smrtno stradala od zadobivenih opekotina, a mnoštvo njih zadobilo je teške povrede izazvane vrelom vodom, prenose američki mediji.

Prema izvještavanju medijske kuće „Time“, djeca koja su se „igrala“ vrelom vodom tvrde da su bila inspirirana snimkama s YouTubea.

Drastičan primjer je osmogodišnjakinja s Floride koja je umrla nakon što je popila vrelu vodu na slamku, zbog čega joj je izgorjelo grlo, ali i 11-godišnjakinja iz Bronksa, kojoj su prijatelji izlili vrelu vodu na lice dok je spavala.

Igrice odlaze i dolaze, a uvijek će se pojavljivati nove koje će biti interesantne određenoj populaciji, napominje Alen Zaimović, koordinator programa dječije zaštite u organizaciji „Save the Children“ za sjeverozapadni Balkan.

Naglašava da u našoj zemlji još nema prijavljenih slučajeva djece koja su probala ovaj izazov, ali da prijeti opasnost da se to dogodi.

Pratiti informacije

- Bitno je da roditelji pričaju s djecom i prate šta rade, jer kada djeca koriste internet, roditelji moraju biti upoznati s time koje sadržaje gledaju. Djeci se mora skrenuti pažnja na to koje su posljedice svega toga. Neko može iz zabave napraviti takvu igricu, ali odraslima treba biti jasno kakvu opasnost to predstavlja - upozorava Zaimović.

On smatra da bi trebalo formirati tijelo koje bi pratilo promet informacija na internetu na nivou BiH, jer bi se tako u određenoj mjeri uspjelo spriječiti da određeni sadržaji dođu do korisnika.

Prijaviti neprimjerene sadržaje

U organizaciji „Save the Children“ sarađuju s Međunarodnim forumom solidarnosti EMMAUS, u okviru čega funkcionira linija za prijavljivanje neprimjerenih sadržaja na internetu.

- Postoji i „plavi telefon“ na koji roditelji, ukoliko sumnjaju da dijete koristi neprimjerene sadržaje na internetu, mogu da se konsultiraju i vide na koji način to može da se prevenira - poručuje Zaimović i dodaje da se s Ministarstvom sigurnosti duži niz godina radi na aktivnostima koje imaju za cilj jačanje institucija, odnosno uključivanje profesionalaca u pronalaženje preventivnih mjera za zaštitu djece.