Nikola Morača: U BiH nije teško naći dobar materijal za koktele

Nikola Morača: U BiH nije teško naći dobar materijal za koktele Izvor: (Foto: G. Dakić)

Nikola Morača, koktel-majstor iz Banje Luke: Postoje bezopasne i mješavine koje brzo obaraju s nogu, ali najbolje su one “taman”

Autor: G. DAKIĆ
12.08.2017 23:33
A
A
A

Dva su najpoznatija koktela na svijetu. Jedan je “votka-martini” i njega pije najpoznatiji britanski špijun. Drugi je “pinja kolada”, koji u pekamskom pabu “Ragina glava” iz noći u noć naručuje stariji brat Troter. Šta su, zapravo, kokteli, koliko ih je teško napraviti i da li se tokom njihove pripreme zaista koristi vatra, za “Avaz” govori jedan od najmlađih koktel-majstora u BiH, Banjalučanin Nikola Morača (33).

Brutalno jaki

Nikola se s koktelima prvi put susreo 2008. godine. Nakon toga je završio akademiju za barmena i od tada je posvećen samo njima. Obišao je cijelu BiH, napravio je više stotina koktela, a pronašao je i recepte za neke nove.

- Koktel je mješavina bilo koja dva pića. Koktel su i “đus-votka”, i “štok-kola”, i “džin-tonik”. Neke koktele je lako napraviti, pojedini su, s druge strane, komplicirani. Ali, ništa nije teško, jer pravljenje koktela s vremenom postaje rutina – istaknuo je Morača.

On dodaje da je potrebno znati “težinu” pića. Sirupi su, kaže Nikola, najteži i oni padaju na dno. Koktel “tekila sanrajz” pravi se tako što se sipaju tekila i đus i onda kap sirupa “grenade”, koji pada na dno, ne miješa se i daje željeni efekt zalaska sunca. 

- Nikada nisam brojao koliko koktela znam da napravim. Radio sam u baru sa 500 koktela. Nisam znao sve napamet, ali mi je bilo dovoljno da pogledam recepturu – govori Nikola.

Pojedini kokteli su isuviše snažni i njih naručuju oni koji su željni dokazivanja. Nikola kaže da postoje bezopasni i bezalkoholni kokteli, kao i oni koji obaraju nakon nekoliko gutljaja. Ali, dodaje on, najbolji su oni “taman”.

- Koktel može biti brutalno jak, ali to dosta zavisi i od toga kako mušterija podnosi alkohol. Kada se u koktel pomiješa deset vrsta alkohola, on neminovno mora biti jak. To su kokteli kojima ljudi žele da se dokažu – kaže naš sagovornik.

Havana libre

On dodaje da u BiH nije teško naći dobar materijal za koktele, pogotovo u Banjoj Luci, Sarajevu ii Mostaru. Egzotična pića, poput “afteršoka” ili likera od cimeta, teže se nabavljaju, jer ih nema na bh. tržištu.

- Problem je naći najbolju mentu za “mohito”, najpoznatiji koktel na svijetu. U druge gradove nosim materijal.Moj omiljeni koktel je “havana libre”. Izgnječena limeta, smeđi šećer, pet centimetara bijelog ruma, led i odozgo energetski napitak – to je recept. Nije pretjerano jak i nema mješavine velikih pića – pojašnjava Nikola za “Avaz”.

“Zipo” benzin i vlažan peškir

Koktel-majstori često prave flambirana pića. Za to im je potrebna vatra. Nikola je prije nekoliko godina stradao, jer se, kako ističe, nije držao protokola.

- Ljudi kod nas koriste “zipo” benzin, koji je veoma zapaljiv. Koktel-majstori moraju uvijek imati vlažan peškir i vlažnu krpu pored sebe. Nisam obrisao lice ni nakon četvrtog ispaljivanja vatre, benzin je ostao na licu i desilo se najgore. Izgorjela mi je kompletna desna strana lica. Odmah sam otišao u Hitnu, skinuli su mi plikove i, srećom, nisu ostali ožiljci – kaže Morača.

Više o:

Nikola Morača