BIH

Potvrđeno iz Tužilaštva BiH: Formiran predmet protiv Izetbegovića!

Izetbegović: Propali pokušaj revizije tužbe

Piše: M. AŠČIĆ

14.8.2017

Tužilaštvo BiH zvanično je formiralo predmet protiv Bakira Izetbegovića, bošnjačkog člana Predsjedništva BiH i lidera SDA, a na osnovu krivične prijave koju su čelnici Narodnog demokratskog pokreta (NDP) podnijeli ovoj instituciji u martu ove godine u vezi s propalim pokušajem pokretanja revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije.

Odbijen zahtjev

U pisanom odgovoru za „Dnevni avaz“ Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH, na naše pitanje je li Tužilaštvo BiH formiralo predmet na osnovu krivične prijave koju su čelnici političke partije NDP-a podnijeli protiv Sakiba Softića, bivšeg bh. agenta u Hagu, i Bakira Izetbegovića u vezi s predmetom revizije presude protiv Srbije, kratko je naveo:

Grubešić: Kratak odgovor iz Tužilaštva BiH

- Predmet je formiran i u radu je.

Podsjetimo, predsjednik NDP-a Dragan Čavić najavio je tada da će podnijeti krivičnu prijavu protiv Izetbegovića i Softića zbog “lažnog predstavljanja, podstrekavanja na lažno predstavljanje i uzurpacije ustavnih ovlaštenja”. Softiću, bivšem bh. agentu u Hagu, već je bio istekao ugovor, što su Izetbegović i on prikrili od javnosti, te su lažirane ovlasti iz Izetbegovićevog kabineta da on zastupa BiH. Sve je rezultiralo time da je zahtjev za reviziju i odbijen.

Softić: Nije bio ovlašteni bh. predstavnik

Protiv Softića se, također, vodi istraga koju je pokrenulo samo Tužilaštvo BiH još krajem marta, a kako bi ispitalo navode koji se tiču njegovog postupanja u postupku podnošenja zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.

Šta piše u prijavi

Kada je u pitanju krivična prijava koju su čelnici NDP-a podnijeli 13. marta Tužilaštvu BiH, Izetbegović je prijavljen za zloupotrebu službenog položaja, a Softić zbog lažnog predstavljanja.

- Pravni tim koji se bavio izradom tužbe, također, smatra da postoji osnova za sumnju da je Bakir Izetbegović svojim radnjama u vezi s djelovanjem Sakiba Softića bez odgovarajućeg institucionalnog ovlaštenja pred Sudom pravde u Hagu počinio krivično djelo zloupotrebe službenog položaja iz člana 220 Krivičnog zakonika BiH – stoji, između ostalog, u prijavi NDP-a podnesenoj Tužilaštvu BiH.

Brutalno slagao narod u Vijećnici

Nakon odbijanja revizije presude zvaničnom odlukom Međunarodnog suda pravde u Hagu, uslijedile su burne reakcije u javnosti. Bilo je, naime, tek tada očito da Softić nije ovlašteni bh. agent i da je Izetbegović brutalno slagao vlastiti narod i izdao bošnjačke žrtve rata kada je na skupu u sarajevskoj Vijećnici ustvrdio da je Softić legitiman i da zahtjev za reviziju nije sporan.

Radončić tuži Izetbegovića


S obzirom na to da nervozni Izetbegović, koji je svjestan da nakon 27-godišnje vlasti iduće godine mora otići u penziju, uporno plasira laži protiv Fahrudina Radončića da je navodno rekao kako su rat započeli Bošnjaci i Alija Izetbegović, “Avaz” saznaje da će predsjednik SBB-a tužiti Izetbegovića.

Advokat koji priprema tužbu potvrdio je to za naš list i dostavit će transkripte s Radončićevog svjedočenja koji će uhvatiti Izetbegovića u sličnoj laži kakvu je izrekao i u Vijećnici kada je žrtvama genocida i svima lagao.

Radončiću se, inače, javilo nekoliko vrlo utjecajnih ličnosti koje su spremne posvjedočiti da Izetbegović uistinu politički i operativno stoji iza montiranog procesa protiv Radončića.

Dodatno, neovisno što Izetbegović u svakom svom intervjuu napada „Dnevni avaz“, novinari našeg lista, i pored vrlo konkretnih prijetnji koje dobivamo i pritisaka Izetbegovića, neće se uplašiti da rade svoj posao. Odnosno da objektivno informiraju javnost o tome šta se u našoj zemlji dešavalo pod vlašću pet familija i ličnom Izetbegovićevom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.