BIH

Iz UKC Tuzla ne žele potvrditi je li Salihović slomio obje pete

Salihović i Konjić: Obmanjuju li javnost

Piše: M. AŠČIĆ

14.8.2017

Još je nepoznato je li smijenjeni glavni državni tužilac Goran Salihović uopće zadobio „teške“ povrede, zbog čega je u Tužilaštvu BiH prošle srijede drugi put odgođeno njegovo završno ispitivanje u svojstvu osumnjičenog, a pred podizanje zvanične optužnice. 

Nema potvrde

Naime, ne postoji nijedna zvanična potvrda tvrdnji njegovog advokata Rifata Konjića da je „Salihović pao s podzide visoke tri metra i slomio obje pete“. Iako je Konjić u Tužilaštvu kazao kako je Salihović bio primljen na Odjel ortopedije Univerzitetsko-kliničkog centra (UKC) u Tuzli, iz ove institucije danima već ne žele dati pravu informaciju javnosti.

Na naš pisani upit o tome kada je Salihović hospitaliziran, a kada otpušten s Ortopedije, ako je riječ o ozbiljnim povredama, kako to tvrdi advokat Konjić, iz UKC-a nam nisu uopće ni potvrdili da je Salihović povrijeđen.

- Obavještavamo Vas da smo 9. 8. 2017. godine primili zahtjev u kome ste tražili da Vam se dostavi informacija kada je pacijent Goran Salihović bio primljen zbog povreda na UKC, tačnije na Kliniku za ortopediju i traumatologiju, i kada je otpušten? Ovim putem Vas obavještavamo da smo preduzeli radnje koje predviđa član 17 Zakona o zaštiti ličnih podataka („Službeni glasnik BiH“, br. 49/06, 76/11) i članovi 9 i 14 Zakona o slobodi pristupa informacijama („Službene novine FBiH“, br. 32/01, 48/11), imajući u vidu da se radi o ličnim podacima. Te Vas obavještavamo da ćemo odgovor, nakon postupka utvrđivanja da li se radi o javnom interesu ili ne, dostaviti, po Zakonu o slobodi pristupa informacijama, u roku od 15 dana od dana prijema Vašeg zahtjeva – odgovoreno nam je iz UKC-a Tuzla.   

Mnogo nejasnoća

Međutim, apsolutno ostaje nejasno kako to da su nam samo dan ranije, kada smo telefonski kontaktirali ovu bolnicu, iz Press ureda UKC-a tvrdili da su podaci o danu hospitalizacije Salihovića “arhivirani, i da se sve mora opet pregledati i utvrditi”.

Da stvar bude još nejasnija, Salihović se navodno povrijedio 15 dana prije ročišta, dok je šišao travu, pa je prosto nejasno kako je zdravstveni karton osobe sa, tobože, tako teškim povredama već arhiviran!?

Hoće li biti zatražen pritvor 

Sve su glasnije priče da je Salihović simulirao povredu, pogotovo zbog toga što ovo nije prvi put da izbjegava saslušanja, suočen s dokazima o brojnim malverzacijama.

Inače, postavlja se i pitanje zašto Tužilaštvo ne zatraži od Suda BiH da se Salihoviću odredi pritvor ili da ga Sudska policija privede na ispitivanje, kao što je ranije bio slučaj u nekim predmetima u kojima je upravo Salihović tražio da se pojedini pacijenti, pa čak i ljekari, proganjaju na klinikama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.