BIH

Nakon što nije primljen na posao u FUP-u: Hamdo Maličević napustio BiH!

Maličević pri ulasku u autobus za Njemačku

Piše: A. NUHANOVIĆ

15.8.2017

Hamdo Maličević, 25-godišnji Sarajlija, još je jedan u plejadi mladih ljudi koji su napustili BiH i odlučili svoju domovinu zamijeniti Njemačkom. Iz zemlje je otišao da bi pronašao posao jer, iako je na konkursu za Specijalnu jedinicu Federalne uprave policije (FUP) osvojio 69 od mogućeg 71 boda, ovaj mladić nije mogao postati specijalac, o čemu je naš list nedavno pisao.

Neostvaren san

Podsjetimo, direktor FUP-a Dragan Lukač skinuo je sa spiska Maličevića te Halila Ćelovića, Nadira Čengića i Edvina Smaku koji, iako su ostvarili najbolje rezultate, nisu prošli jer nisu zadovoljavali kriterije “nacionalnog balansa”. Umjesto njih, primljeni su kandidati s dna liste koji su osvojili tek 50 bodova!

S teško bolesnim bratom blizancem rastao se plačući

Maličević je iz Sarajeva otišao prekjučer autobusom u 15.30 sati. S majkom i teško bolesnim bratom blizancem rastao se plačući.

- Srce mi se cijepa, ali moram da idem. Spriječili su me da ostvarim svoj san. Nadam se da nijedan momak i djevojka u ovoj zemlji neće doživjeti sudbinu poput moje da idu u drugu zemlju i snalaze se – kazao nam je Maličević na odlasku.

Zbog svojih drugova Ćelovića, Čengića i Smake izrazio je nadu da će Policijski odbor FUP-a koji rješava žalbe kandidata postupiti časno, te 18. avgusta, kada istječe rok za žalbe, poništiti odluku direktora FUP-a i posao dati momcima koje je Komisija ocijenila kao najbolje.

500 medalja

Moj Hamdo otišao je jer ga nužda tjera. U svoje dijete uložila sam sve da ga sklonim s ulice, da bude uzoran. U mahali ga svi znaju kao vrijednog i poštenog. Ne dao Bog nikome da isprati svoje dijete u tuđu zemlju kao što sam to ja - kazala nam je Hamdina majka Elmedina Buza. 

Majka Elmedina: Ne dao Bog nikome

Sjećajući se kako se njen sin s takmičenja u borilačkim vještinama, ogrnut zastavom BiH, vraćao s nagradama, Buza je dodala i da njen Hamdo ima 500 medalja kod kuće, od čega najviše zlatnih.

Nije prvi put da ga Lukač skida s liste!

Hamdina majka Elmedina ispričala nam je da ovo nije prvi put da Lukač s liste skine njenog sina. I krajem prošle godine Maličević je na konkursu za policijskog službenika zadovoljio sve kriterije, ali je direktor FUP-a to poništio!

- Bili smo strpljivi. Hamdo je to tada prihvatio. Sada više nije imao snage. Tadašnju listu Lukač je poništio pozivajući se na član koji se odnosi na oglašavanje. Osim Maličevića, i tada su skinuti Čengić i Smaka. Kada je Komisija odbila da potpiše Lukačeve liste, on je sve članove komisije promijenio. Nadam se da će Policijski odbor barem sada časno i pošteno odraditi posao – navodi Buza. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.