BIH

OHR reagirao na Lukačeve nezakonitosti!

Lukač: Na odmoru

Piše: A. Nu.

17.8.2017

Nakon što je Dragan Lukač, direktor Federalne uprave policije (FUP) koji je, inače, u penziji, poništio spisak koji je napravila komisija za izbor kandidata te s njega skinuo imena četvorice mladića koji su se izjasnili kao Bošnjaci, reagirali su i iz Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR).

Iz OHR-a je navedeno da su upoznati s ovim slučajem diskriminacije i neregularnosti prilikom prijema 15 kandidata u Specijalnu jedinicu FUP-a.


Diskriminacija kandidata

Lukač je, podsjećamo, s liste najuspješnijih kandidata koju mu je dostavila komisija za izbor samoinicijativno obrisao Nadira Čengića, Hamdu Maličevića, Halila Ćelovića i Edvina Smaku, koji su bili rangirani na 10., 11., 12. i 14. poziciji, i zamijenio ih kandidatima sa 18., 27., 42. i 48. mjesta, koji su se izjasnili kao ostali i Hrvati.

Lukač je ovim činom izvršio diskriminaciju, ali je i prekršio Zakon o policijskim službenicima FBiH i Zakon o unutrašnjim poslovima. On je samoinicijativno napravio listu prije nego što je Policijski odbor razmatrao žalbe, a koji će se u petak, 18. avgusta, izjasniti o njima. I dok se kandidati žale na neregularnosti, kako „Avaz“ saznaje, direktor FUP-a uživa na godišnjem odmoru!

- Pravila vezana za konkursnu proceduru te postupak podnošenja žalbe nakon provedenog konkursa su davno utvrđena. OHR očekuje da ovo pitanje riješe nadležni organi vlasti, u skladu s utvrđenim procedurama - naveli su iz OHR-a.

Identičan scenarij Lukač je osmislio i na prošlom konkursu, koji je poništen.

Kako navode dobro upućeni izvori, veliki broj kandidata dobio je unaprijed pitanja testa općeg znanja i temu eseja te su na osnovu toga dobili maksimalan broj bodova pa su bili u prednosti nad drugim kandidatima. Problem je nastao na rezultatima fizičke spremnosti, gdje su pojedini kandidati podbacili, pa su im se „štimali“ bodovi na osnovu testova i eseja, ali i „nacionalnog balansa“.

Poražavajuće je i što je veliki broj primljenih kandidata u rodbinskim ili prijateljskim vezama s uposlenicima FUP-a i FMUP-a.

 

Čampara: Podrška direktoru

Bez reakcija

No, zanimljivo je da je i ovaj put naruku Lukaču išao ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara, koji nije reagirao iako je upoznat s Lukačevim postupkom. Ako ništa, kao ministar ima dužnost osigurati poštivanje Zakona o unutrašnjim poslovima Federacije BiH (Sl. novine FBiH 81/14).

DF: Zaustaviti samovolju Lukača i Aljoše

Reakcije su stigle i od političkih stranaka. Demokratska fronta, kako je saopćeno, zahtijeva od Parlamenta FBiH i drugih nadležnih institucija i organizacija da zaustave samovolju direktora FUP-a Dragana Lukača, koji, „ohrabren podrškom ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare, više ne bira način svog djelovanja, pri tome kršeći niz zakona“.

- Ovo je još jednom pokazalo da se konačno u ovoj oblasti mora pristupiti stopostotnoj primjeni Zakona o unutrašnjim poslovima FBiH. Poznato je da duži period ne postoji instrument nadzora u radu Lukača te je neophodno pokrenuti nezavisne parlamentarne istrage i nadzor nad radom FUP-a i njenog direktora - navodi DF.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.