BIH

Tužilaštvo BiH ništa ne prepušta slučaju: Tajna istraga o ubistvu Ugljena!

Ugljen: Kome je smetao

Piše: M. AŠČIĆ

17.8.2017

Tužilaštvo BiH novu istragu u predmetu likvidacije Nedžada Ugljena, bivšeg pomoćnika direktora Agencije za istraživanje i dokumentaciju (AID), koji je pod nerazjašnjenim okolnostima brutalno ubijen 1996. godine u Sarajevu, vodi pod oznakom ''tajno'' i ovaj predmet nije zvanično uveden u sistem ove pravosudne institucije, nezvanično saznaje „Dnevni avaz“. 

Zvanično iz Tužilaštva BiH jučer o tome nisu željeli govoriti.

Lutanje predmeta

Radi se o predmetu na kojem pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a prema naredbi Tužilaštva BiH, ponovo rade užurbano u posljednjih nekoliko mjeseci, a nakon što je predmet vraćen iz Tužilaštva KS na državni nivo, jer nosi obilježje krivičnog djela terorizam.

Predmet je vraćen s obzirom na to da slučaj ''Ugljen'', kako je tada rečeno iz Kantonalnog tužilaštva, nosi obilježje krivičnog djela terorizam, po čemu je jedino Tužilaštvo BiH i nadležno za ovu vrstu krivičnog djela.

Osramoćeni i smijenjeni glavni tužilac Goran Salihović, koji je uklonjen s ove pozicije, godinama je stopirao istragu u ovom predmetu i dokumente slao na niže nivoe, iako je znao da je Državno tužilaštvo jedno nadležno za krivično djelo terorizam.

No, njegovom najprije suspenzijom, pa zatim smjenom novo rukovodstvo odlučilo je konačno posložiti stvari na pravo mjesto i započeti pravu i temeljitu istragu, s jasnim naredbama ko šta treba da radi.



Tužilaštvo BiH: Striktne naredbe

Jedan od razloga zašto se istraga vodi pod oznakom ''tajno'' je i taj što se želi izbjeći sistem TCMS, u kojem se vidi ko koji predmet vodi i šta se na njemu radi. Ali, nakon što se istraga okonča, saslušaju svi svjedoci, formirat će se spis i praviti predmet. Do tada se sve osobe saslušavaju kao svjedoci, a tek nakon što svi budu ispitani, a među njima su i brojni bivši čelnici AID-a, koji su, kako nezvanično saznajemo, dobili pozive, postupajući tužilac će donijeti odluku ko će biti osumnjičeni.

Identitet svjedoka

Drugi razlog što se istraga vodi pod oznakom ''tajno'' je taj što Tužilaštvo želi zaštititi identitet svjedoka koji će dati iskaz. Za ovu istragu zna samo mali broj tužilaca, a cijelim predmetom rukovodi v. d. glavne tužiteljice Gordana Tadić. Pojedinci su već saslušani, ali se imena drže u tajnosti. 


Herenda ključni svjedok

Olakšavajuća okolnost Tužilaštvu BiH je što bivši član parapolicijske jedinice „Ševe“ Nedžad Herenda želi sarađivati s Tužilaštvom u predmetu „Ugljen“, a vodi se kao jedan od ključnih svjedoka. Nedavno je za njim raspisana potjernica za zločine u Velikom parku te se očekuje ili da sam dođe u BiH, ili bude priveden prema Interpolovoj potjernici. Nije isključeno da bude saslušan i u Holandiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.