BIH

Koje se umjetnine nalaze u bh. institucijama: Čoviću u kabinetu najdraža slika s motivima šipka u kamenu Marina Topića

Piše: E. D. A.

19.8.2017

Hodnike, izložbene salone i kabinete državnih i entitetskih ustanova u BiH krase vrijedne umjetnine, među kojima su i slike velikih bh. majstora. Mnoge od njih kupljene su unazad nekoliko godina, ali samo u rijetkim slučajevima postoje podaci koliko su one plaćene i u kojim prilikama su nabavljene. 

Kapitalni izdaci

Logično, Predsjedništvo BiH raspolaže umjetninama koje su naslijeđene iz ranijeg perioda, ali iz Ureda za odnose s javnošću nismo dobili odgovore na pitanje čija djela krase zidove unutrašnjosti zgrade kolektivnog šefa države. Saznali smo tek da u posljednja tri mandata članova Predsjedništva BiH, dakle od 2006. godine do danas, nije kupljeno nijedno umjetničko djelo koje bi poslužilo za ukrašavanje unutrašnjosti zgrade Predsjedništva BiH.

S druge strane, saznajemo da zidove u kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića krase privatne slike koje je donio iz Mostara. Riječ je o djelima umjetnika Marina Topića, a predsjedavajući Čović priznaje da mu je najdraža ona s motivima šipka u kamenu.

Sekretar Zajedničke službe u Sekretarijatu Parlamentarne skupštine BiH Kenan Vehabović kaže da se o umjetninama vodi precizna evidencija u glavnoj i pomoćnoj knjizi stalnih sredstava PSBiH.

- Prema izvještaju o izvršenom popisu stalnih sredstava na kraju prošle godine, evidentirano je ukupno sedam umjetničkih slika. Slike su nabavljene 3. maja 2007. godine i na dan nabavke vrijednost svake od tih slika bila je tačno 499,59 KM - precizira Vehabović u izjavi za „Dnevni avaz“.

Sekretar Zajedničke službe PSBiH dodaje da od te 2007. nije bilo nikakvih novih nabavki slika ili drugih umjetnina.

- Takva nabavka spada u kategoriju kapitalnih izdataka, a u budžetu PSBiH za 2016., 2017. i u projekciji budžeta za 2018. godinu nisu predviđena sredstva za tu namjenu – kaže Vehabović.

On dodaje da u zgradi PSBiH postoje i stalne postavke poklona koje su članovi kolegija oba doma PSBiH, kao i poslanici i delegati, primali u okviru međunarodnih aktivnosti PSBiH.

U prostorijama Ministarstva komunikacija i prometa BiH nema umjetničkih djela. Isto je i u Ministarstvu civilnih poslova BiH.

U kabinetu ministra civilnih poslova izložene su tri slike istaknute bh. slikarke Mirsade Baljić, koje su Ministarstvu privremeno ustupljene na revers i bit će vraćene umjetnici.

U prostorijama Doma Oružanih snaga BiH u Sarajevu, u njegovoj svečanoj sali, nalaze se umjetnička djela poznatog bh. slikara Ismeta Mujezinovića. Radi se o uljima na platnu „Ustanak“, „Prelaz preko Neretve“, „U slavu boraca sa Sutjeske“ i „Oslobođenje Jajca“.

U prostorijama Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH nalaze se drvena minijatura splava, ukrasni tanjir od porcelana, replika minijature izmirskog sata, ukrasna staklena zdjela, replika Ajfelovog tornja, slika Jasenka Dostovića, grafika Srebrenice, slika koju je ovom ministarstvu poklonila Ambasada Japana, slike Aleksandre Đačanin-Limunović i Dragane Bojić i akvarel Josipa Granića.


Faksimil dijela popisa slika koje se nalaze u Ministarstvu vanjskih poslova. Faksimil dijela popisa slika koje se nalaze u Ministarstvu vanjskih poslova

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Svečana sala

Umjetničke slike koje se nalaze u Administrativnom centru Vlade RS vlasništvo su Muzeja savremene umjetnosti RS. U Ministarstvu prosvjete i kulture RS izložene su i slike s likovnih radionica koje je ovo ministarstvo organiziralo za nadarene učenike.

U periodu od 2012. do 2017. godine u Narodnoj skupštini RS kupili su deset umjetničkih slika, a za što je izdvojeno 6.938 KM. Slike su kupljene u banjalučkim galerijama „Skulptor“ i „ART Centar“.

- Salone NSRS od 2016. godine krase slike iz fundusa Muzeja “Kozara” iz Prijedora. Taj muzej je slike Branka Miljuša, Radovana Kragulja, Novaka Demonjića i Nebojše Jocića ustupio NSRS kako bi strani diplomati i brojne delegacije koje dolaze u posjetu mogle vidjeti djela velikana srpskog slikarstva, poznatih i priznatih u svijetu – istakli su u NSRS.

Ministarstvo prostornog uređenja FBiH posjeduje tri umjetničke slike koje vrijede 3.885 KM, a Ministarstvo unutrašnjih poslova FBiH raspolaže sa 11 umjetničkih slika s kojima je raspolagao bivši Republički SUP tadašnje SRBiH.

Iz Predstavničkog doma Parlamenta FBiH obavijestili su nas da, prema popisnoj listi, nemaju evidentiranih djela velike umjetničke vrijednosti niti su ona nabavljana. Umjetnina nema ni, kako tvrde, Ministarstvo zdravstva FBiH, a ni ured potpredsjednice FBiH Melike Mahmutbegović.


Za 13 slika 16.700 maraka  

U Ministarstvu vanjskih poslova BiH evidentirana su 43 djela likovnih umjetnika. Među njima su slike Borka Moćevića, Mersada Berbera, Olivera Tihog, Ede Kovačevića, Todora Svrakića, Milana Vasiljevića, Voje Dimitrijevića i Ante Martinovića.

U Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, pak, izdvojili su 16.700 KM za kupovinu 13 slika.

Najskuplje je plaćena „Lovačica“ u ulju koja je koštala 5.500 maraka. Za „Priječku čaršiju“ izdvojeno je 3.000, a za „Motiv sa Majevice“ 2.000 KM. Dvije grafike i dva akvarela plaćena su po 300 maraka.

Pokloni su imovina države

- Prema našim aktima, poklone primljene u ime Parlamentarne skupštine BiH od šefova država, predsjedavajućih parlamenata, šefova i članova značajnijih delegacija, predsjedavajućih komisija/odbora, izvjestilaca i drugih osoba primaoci su dužni pohraniti kao imovinu PSBiH, osim ako prilikom uručivanja nije bilo naglašeno da je riječ o ličnom poklonu. I lične poklone primaoci su dužni prijaviti sekretaru Zajedničke službe ako njihova vrijednost prelazi zakonom utvrđene okvire - kaže Vehabović.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.