BIH

Koliko su državne institucije odgovorne prema javnosti: Šarović među najotvorenijim, na Milićević se dugo čeka, Dodik ima najgoru službu

Piše: E. D. A.

19.8.2017

Brojni su primjeri iz novinarske prakse koji zorno oslikavaju koliko su državne institucije (ne)odgovorne prema javnosti. Nije, nažalost, rijetkost da, i pored postojanja zakonske obaveze, mnogi nikada ni ne odgovore na pitanja koja su u interesu javnosti, ali isto tako ne manjka ni onih čiji odgovori budu samo forme radi.  

Tako smo, primjerice, istražujući temu o postojanju umjetnina u raznim ministarstvima i sličnim institucijama u BiH, načinu njihove nabavke i cijenama, dobili vrlo jasnu sliku o tome koliki nivo odgovornosti prema javnosti postoji u našoj zemlji.

Dok su se iz, primjera radi, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, s Mirkom Šarovićem na čelu, itekako potrudili da daju potpun odgovor, iz Predsjedništva BiH koje „vrvi“ umjetninama, odgovoreno nam je tek da u protekla tri mandata članova Predsjedništva nisu kupovali ništa i da raspolažu umjetninama naslijeđenim iz ranijeg perioda. O kojim umjetninama se radi - ni riječi!

Da može gore, pokazao je odnos nadležnih iz Vlade FBiH, tačnije njene Službe za zajedničke poslove, iako smo direktoru Davorinu Koraću naznačili da na odgovor možemo sačekati i šest dana! No, informacije nisu stigle ni nakon tri sedmice, kada objavljujemo temu s podacima koje smo uspjeli sakupiti.


Jedan od primjera neodgovorenog upita. Jedan od primjera neodgovorenog upita

I takav je slučaj sa svim drugim temama. Tako, naprimjer, u Finansijskoj policiji FBiH ne poštuju Zakon o slobodi pristupa informacijama, jer su odbili dati komentar na novinarski upit o nalazima federalnih revizora koji su u toj instituciji pronašli niz nepravilnosti u radu.

I na pitanje o utrošku klirinškog duga, uplaćenom 8. avgusta, još čekamo odgovor Ministarstva finansija FBiH koji vodi Jelka Milićević.

Na novinarska pitanja u Parlamentu FBiH odgovaraju vrlo često i isti dan, mada vrlo šturo. Najneodgovornijom definitivno može se ocijeniti Služba za odnose s javnošću predsjednika RS Milorada Dodika, odakle je gotovo nemoguće dobiti odgovore na pitanja medija.


Koliko ljudi zna ko je Zlatan Klokić

Slična je situacija i u pojedinim ministarstvima poput onog industrije, energetike i rudarstva RS na čijem je čelu prvi čovjek Socijalista Petar Đokić ili, pak, resora za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS ministra Zlatana Klokića, za kojeg mnogi u šali kažu da možda i ne postoji, jer ga nikada nisu ni vidjeli ni čuli! 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.