Zašto su Bosanke dugovječnije od Bosanaca: Žene se stresa oslobađaju zvocanjem, a muškarci kafanom i utakmicama

Autor: T. ROKVIĆ
23.08.2017 07:06
A
A
A

Bosanke žive u prosjeku osam godina duže nego Bosanci, podatak je Zavoda za javno zdravstvo FBiH. U izvještaju Zavoda navodi se da je prosječan životni vijek građana BiH 79 godina, prosjek starosti muškaraca je 75, dok žene u većini slučajeva proslave i 83. rođendan.  

Razlozi za ovakve statistike kojima se bavi i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), ne samo kod nas nego i u svijetu, prema mišljenju stručnjaka, višestruki su, a naučne teze o tom pitanju su brojne.

Psiholog Čedomir Novaković kaže da bi razlog za to mogao ležati u činjenici da su žene zaštićenije od muškaraca, odnosno da su manje izložene ratovima i kataklizmama.

- Može se reći da su žene, u odnosu na muškarce, zaštićenije od napornog fizičkog rada i izlaganja nepredviđenim faktorima, i upravo to bi mogao biti jedan od razloga što su dugovječnije – smatra on.  • (Novaković: Emotivni ventil )

Nove tehnologije kojima se može pratiti ljudski život mogle bi odgovoriti na pitanje koji su faktori primarni, sekundarni, a koji tercijarni kada se govori o dugovječnosti, navodi Novaković.

On ističe da se žene koje malo više pričaju, a nekad, uvjetno rečeno, i zvocaju muškarcima, na taj način zapravo oslobađaju od stresa i unutrašnjeg pritiska. A svako pražnjenje, navodi Novaković, donosi neki efekt.

- Otvaranje tog emotivnog ventila, želje da se ispriča, odnosno da se izgalami na muža, dijete, komšiju... može kod žene imati psihoterapijski efekt olakšanja. S druge strane, muškarci odu u kafanu, na utakmicu... dakle, na mjesta gdje postoji masovno olakšanje – pojašnjava Novaković, dodajući da su, uprkos svemu, žene ipak češći posjetioci psiholoških i psihijatrijskih ordinacija.