BIH

Ubijeni su i šejh Enver Šaban i Nedžad Ugljen

E. D. A.

31.8.2017

Esad Hećimović u svojoj knjizi “Garibi - Mudžahedini u BiH 1992-1999” objavio je, između ostaloga, i kako je šejh Enver Šaban, šerijatski vođa jedinice El-Mudžahid i direktor Islamskog instituta u Milanu, vodio dnevnik u koji je upisivao zadatke dogovorene na redovnim jutarnjim sastancima, komentare o drugim osobama i poslovima, te bilješke iz razgovora s ljudima.  


Faksimil feljtona objavljenog 29. novembra 2006. godine u “Danima”

Bez očevidaca

Ugljen: Oficir za vezu AID-a s američkom CIA-om i obavještajac koji je naredio prisluškivanje šejha Šabana

Tako se u nastavku feljtona u kojem su “Dani” prenosili dijelove knjige “Garibi” u broju od 29. novembra 2006. godine opisuje da su se bilješke odnosile na ljude i događaje od Jemena do sela u srednjoj Bosni. Između ostalog, u knjizi su prenesene i bilješke sa sastanka od 29. novembra 1995., kada je šejh Šaban detaljno zabilježio raspravu sa “bosanske šure” (savjet vođe jedinice) o tome "da li su bosanska braća spremna da preuzmu punu ili djelomičnu odgovornost za vanjske poslove zajednice". Bilješke se završavaju na dan potpisivanja Dejtonskog sporazuma. 

U nastavku se donose i dramatični detalji iz Hećimovićeve knjige koje u istom broju prenose “Dani”:

- Dežurni na vezama u Policijskoj stanici Žepče je 14. decembra 1995. u 13 sati javio dežurnom sucu da se oko 11.30 sati dogodio oružani incident na ulaznoj petlji u Žepču.

“Mudžahedini se nisu zaustavili na kontrolnom punktu, nego su nastavili vožnju i potom pucali na pripadnike civilne i specijalne policije iz Policijske uprave Žepče”, javljeno je u Žepče.

U pucnjavi je ubijeno pet mudžahedina, a dva policajca su lakše ranjena. Hrvatski i bošnjački istražitelji završili su zapisnik o uviđaju u 16 sati i 30 minuta. Opisali su sva vozila i tijela pronađena na mjestu događaja. Vozilo Toyota je imalo registarske tablice SA-2142-AA. Bilo je registrovano u SJB-u u Općini Centar u Sarajevu na ime humanitarne organizacije Meschen Hilfen Menschen iz Zenice.

Očevici nisu zatečeni na licu mjesta. Sva vrata na vozilu su bila otvorena, a sva stakla popucala. Za volanom se nalazio leš obučen u maskirnu uniformu. Iza zadnjeg lijevog točka vozila bio je leš opružen po kolovozu. Na zadnjem sjedištu vozila su bila dva leša u zgrčenom položaju. Peti leš je bio van vozila, sa desne strane.

Hećimović je u knjizi “Garibi - Mudžahedini u BiH 1992-1999” opisao i šta je šerijatski vođa jedinice El-Mudžahid, šejh Enver Šaban upisivao u svoj dnevnik

Naredio prisluškivanje

U vozilu su pronađene automatske puške “Kalašnjikov” i čahure od ispaljenih metaka kalibra 7,62 milimetra. Na vozilu je sa lijeve strane utvrđeno 16 oštećenja, na haubi 3 i sa desne strane vozila 3 oštećenja koja su poticala od projektila iz vatrenog oružja.

Među pet ubijenih Arapa bio je Abdu Abdel Rahman Ahmed, rođen 14. decembra 1956. u Egiptu i nastanjen u “Vatrostalnoj” u Zenici.

Identifikovan je na osnovu vojne knjižice Armije BiH FO - No 031538 iz Vojne jedinice 5689. Uz sebe je imao i drugu vojnu knjižicu Armije BiH broj FO-No 21020 pod imenom Anwar el Sayed Mohamed, rođen 4. decembra 1956. u Egiptu.

Pronađena je i italijanska vozačka dozvola na isto ime. Bio je poznat kao šejh Enver Šaban.

Uz sebe je imao i dnevnik u kojem je bilježio posljednje rasprave o budućem odnosu Arapa i Bosanaca nakon završetka rata u Bosni i Hercegovini. Istražitelji nisu pronašli dnevnik. Desetak dana kasnije raspuštena je VJ 5689 Armije BiH, poznata po imenu El Mudžahedin. Istražitelji nisu pronašli niti jedan papirić iz njene pisane dokumentacije.

Nedžad Ugljen, oficir za vezu AID-a sa američkom CIA-om i obavještajac koji je naredio prisluškivanje šejha Šabana i drugih vođa mudžahedina u BiH, ubijen je 28. septembra 1996. godine u Sarajevu.

SDB i SDA čuvali mudžahedine 

Kako su prenijeli “Dani” u feljtonu, Šejh Šaban u dnevniku je komentirao i izražena mišljenja na tom sastanku te nastavio da unosi u dnevnik “sve događaje, rasprave između Bosanaca i Arapa u jedinici, ali i Arapa i generala Armije BiH Rasima (Delića; op. pr.) i Sakiba (Mahmuljina; op. pr.), te drugih državnih zvaničnika kao što su policajac Šemsudin, predsjednik partije i državne bezbjednosti i brojni imami i funkcioneri Islamske zajednice BiH poput Izudina i Sulejmana iz područja Tešnja, Maglaja, Zavidovića, Zenice”.

- “Budite sigurni da ćemo učiniti sve da vas zaštitimo - one koji ostaju i one koji idu”, rečeno je od strane predstavnika SDB-a i SDA na ovim sastancima - otkrio je Esad Hećimović u knjizi “Garibi - Mudžahedini u BiH 1992-1999”.


(Nastavak feljtona donosimo u ponedjeljak)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.