BIH

U ponedjeljak počinje nova školska godina: Od septembra više matematike i odmori u novembru i aprilu

Prvo polugodište traje do 29. decembra

Piše: F. MUSTAFIĆ

2.9.2017

U 76 osnovnih i 42 srednje škole na području Kantona Sarajevo u ponedjeljak će početi nova školska godina. Tako će nakon ljetnog raspusta u školske klupe osnovnih škola sjesti 4. 036 prvačića, dok je u prve razrede srednjih škola upisano blizu 3.800 đaka.

On-line nastava

Kako nam je potvrdila Lamija Husić, iz Ministarstva za obrazovanje KS, u novoj školskoj godini primjenjivat će se novi zakoni o osnovnom i srednjem obrazovanju.

- Prvo polugodište trajat će do 29. decembra, a učenici završnih razreda srednjih škola na nastavi će biti do 14. maja. Prvačići i učenici devetih razreda u školu idu do 11. juna. Nastavna godina za sve druge učenike trajat će do 20. juna – kazala je Husić.

Prema njenim riječima, đaci će osim zimskog raspusta, imati po jednu sedmicu odmora, kako u prvom tako i u drugom polugodištu.

- Učenici će u novembru imati sedmicu on-line nastave gdje će s nastavnicima komunicirati i učiti putem računara. U aprilu će imati još pet dana odmora, što su ustvari odredbe novih zakona – rekla je Husić.

Husić: Novi zakoni

Više matematike

U nastavnim programima za osnovnu školu od septembra uvode se izmjene za predmete historije, gdje će učenici učiti i o agresiji na BiH, te o četverogodišnjoj okupaciji glavnog grada. Također, smanjen je broj nastavnih sati za predmet Moja okolina, a istovremeno đaci će imati više časova Matematike.  

Slobodna mjesta u srednjim školama

Nakon drugog upisnog roka u 14 srednjih škola u KS ostalo je slobodnih mjesta. Učenici su popunili sva slobodna mjesta na zanatima, a slobodna mjesta u gimnazijama i tehničkim školama bit će popunjena do 4. septembra.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.