BIH

Otkrivamo | Interpol traga za optuženima Bogićevićem i Vojvodićem: Raspisane crvene potjernice zbog zločina u Zaklopači!

Piše: M. AŠČIĆ

3.9.2017

Faksimil potjernica za Bogićevićem i Vojvodićem: Imaju i državljanstva Srbije

Interpol je zvanično objavio crvene potjernice za Blagojem Vojvodićem i Čedom Bogićevićem, koje bh. pravosudni organi potražuju zbog ratnih zločina u Zaklopači kod Milića, a koja se nalazi nedaleko od Srebrenice, otkriva „Dnevni avaz“.


Suđenje počelo


Tužilaštvo BiH podiglo je u oktobru prošle godine i optužnicu protiv Bogićevića, Vojvodića i još pet osoba, a tereti ih za progon i ubistvo najmanje 57 civila bošnjačke nacionalnosti.


Suđenje u ovom predmetu počelo je u maju ove godine, ali je zbog nedostupnosti bh. pravosudnim organima, postupak u odnosu na Bogićevića i Vojvodića razdvojen.


Na internet-stranici Interpola navodi se da 46-godišnji Bogićević ima i državljanstvo Srbije i BiH, kao i 54-godišnji Vojvodić. Zvanično se potražuju zbog krivičnog djela zločina protiv čovječnosti.


Optuženi se terete da su u svojstvu pripadnika policijskih i vojnih struktura Vojske RS u proljeće 1992. godine počinili ratni zločin nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti u mjestu Zaklopača, koja se nalazi u blizini Srebrenice.

Naoružani puškama

Zločin za koji se optuženi terete počinjen je 16. maja 1992. godine prilikom organiziranog vojnog i policijskog napada na selo Zaklopača, kada je u njihovim domovima, dvorištima i okolnim objektima ubijeno najmanje 57 civila bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bilo žena, djece i staraca, a u napadu je ubijeno 11 djece od 4 do 12 godina.

Optuženi se terete da su lično, naoružani automatskim i drugim oružjem, učestvovali u ubistvima žrtava koje su ubijane pojedinačno i u manjim grupama na više lokacija u selu, te se terete kao direktni počinioci zločina. Sudski postupak za pet ostalih optuženih, među kojima je prvooptuženi Radomir Pantić, je  u toku, a već je saslušano i nekoliko svjedoka optužbe.


Potjera i za zločincima iz Prijedora i Zvornika


Faksimil potjernica za Lazićem i Zmijanjcem

Interpol je raspisao crvene potjernice i za Vinkom Lazićem, kojeg je Tužilaštvo BiH optužilo krajem 2015. godine i tereti ga za progon stanovništva bošnjačke nacionalnosti u širem području sela Lokanj, općina Zvornik, gdje su masovno strijeljani zarobljeni civili i ubijeno je više od 67 žrtava.


Osim Lazića, međunarodna policija potražuje i Dragoju Zmijanjca, kojeg je Sud BiH pravosnažno osudio na šest godina zatvora zbog ratnih zločina na području Prijedora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.