BIH

Vlada FBiH pismeno prihvatila zahtjeve penzionera: Penzije će biti povećane, ali se ne zna kada

T. ROKVIĆ - A. NUHANOVIĆ

9.9.2017

Federalna vlada potpisala je jučer saglasnost da će svi zahtjevi penzionera za poboljšavanje njihovog položaja biti ispunjeni.

To znači da će u novi prijedlog zakona biti ugrađeno povećanje primanja za deset posto za sve koji su u penziju otišli do 1998. i za pet posto penzionisane do 2009. godine.

To, opet, znači da se ne zna kada će do povećanja doći.

Odluka u utorak

O tim zahtjevima u utorak su pregovarali predstavnici najstarije populacije s premijerom Fadilom Novalićem i ministrom za rad i socijalna pitanja Veskom Drljačom. 

- Već u utorak održat ćemo Skupštinu penzionera, na kojoj ćemo odlučiti hoćemo li 14. septembra ići na proteste ili ne. Tada ćemo izabrati i predstavnike koji će se s Vladom dogovoriti o daljnjim koracima. Tražit ćemo garancije da će svi zahtjevi biti ugrađeni u novi zakon o PIO i da će to prihvatiti i Parlament - kazao je Omer Omerefendić, predsjednik Skupštine penzionera FBiH.

Da su nadležni dali pismenu suglasnost, potvrdio je za „Avaz“ i ministar Drljača.

- Ja sam saglasnost potpisao već u četvrtak, a premijer Novalić danas (jučer, op. a.). To što smo s penzionerima dogovorili vjerujemo da će prihvatiti i Parlament FBiH - kazao je Drljača.

Zakon o PIO koji nije mijenjan 18 godina doveo je penzionere u poražavajući položaj.  

Kako nam je pojasnio Omerefendić, penzioneri su prvobitno tražili da se svima povećaju primanja za deset posto, ali su te zahtjeve korigirali, jer postoje tri grupe koje su na različite načine penzionisane, jedna je do 1998., druga od 1998. do 2009. i treća od tog perioda do danas.

- Svjesni smo da u ovim uslovima nije moguće povećati penzije svima za deset posto. Za to bi godišnje trebalo još 200 miliona maraka, što trenutno vlast ne može osigurati. No, najbitnije nam je da se za deset posto povećaju penzije onima koji dobivaju 326 KM mjesečno, a takvih je oko 275.000. To će Vladu koštati 60 do 80 miliona maraka godišnje. To će se, s obzirom na povećane prihode od doprinosa, moći obezbijediti - ističe Omerefendić. 

Bitne razlike

No, nisu stali samo na tome. Savez penzionera traži povećanje penzija za pet posto i za one koji su to pravo stekli od 1998. do 2009. godine.  

Prema tadašnjim propisima, svima koji su penzionisani do 1998. primanja iznose 42 posto plaće, onima od 1998. do 2009. godine 52 posto, dok oni koji su kasnije otišli u penziju primaju čak 80 posto zarađene plaće.

Kako je ranije potvrđeno, Savezu se prijavilo 16.000 penzionera spremnih da izađu na proteste, ako do njih dođe.

FAKTI

- Za sve penzionisane do 1998. traži se povećanje od 10 posto  

- Za penzionisane od 1998. do 2009. traži se povećanje od 5 posto

- Za penzionisane od 2009. godine nije predviđeno povećanje  

- 40.000 osoba u posljednje dvije godine penzije im znatno povećane 

- 900 osoba penzije ima više od zarađene plaće

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.