BIH

Na vijest o smrti legendarnog glumca Ljubiše Samardžića: Otišao je veliki, najveći

Samardžić: Umro u 81. godini

Piše: E. BAKIĆ

10.9.2017

Vijest o smrti legendarnog glumca Ljubiše Samardžića preksinoć je potresla cijeli region. Bard kinematografije bivše Jugoslavije umro je u 81. godini u Beogradu, nakon teške bolesti s kojom se borio nekoliko godina.

U decembru prošle godine imao je tešku operaciju tumora na mozgu i tada su ljekari dali optimistične prognoze, ali tri mjeseca kasnije, zbog glavobolja, vrtoglavica i mučnina, vratio se u bolnicu. Ipak, njegovo zdravstveno stanje se svakim danom sve više kompliciralo...

Posebna saradnja

Teško je nabrojati sve uloge koje je Samardžić ostvario u svojoj bogatoj karijeri. Ostat će upamćen po rolama u filmovima “Vrući vetar”, „Valter brani Sarajevo“, “Kuda idu divlje svinje”, „Bitka na Neretvi“, „Viza za budućnost“, „Jesen stiže, Dunjo moja“...

Samardžićevu karijeru pratila je posebna saradnja s Milenom Dravić. Prvi put se s njom na filmskom platnu pojavio u “Prekobrojnoj”, a nakon toga su zajedno igrali 25 puta. Kada smo Milenu jučer pozvali u njen beogradski dom, javila se plačnim glasom.

- Gledam emisiju o Smokiju. Teško mi je. Otišao je veliki, najveći Ljubiša - kazala nam je jecajući Dravić.



Dravić: Potresena smrću prijatelja. Dravić: Potresena smrću prijatelja

Bh. glumica Jasna Diklić također je dosta sarađivala sa Samardžićem, a najviše vremena zajedno su proveli tokom snimanja popularne serije „Viza za budućnost“, u kojoj su glumili supružnike.

Lijepo sjećanje

- On je obilježio jugoslavensku kinematografiju i zaista je čovjek koji je to radio upečatljivo, kreativno. Ostat će mi, zaista, u lijepom sjećanju. Pamtit ću ga po otvorenosti, jer je bio čovjek koji je govorio kako je trebalo i uvijek je isticao istinu - rekla je Diklić.


Diklić: Pamtit ću ga po otvorenosti. Diklić: Pamtit ću ga po otvorenosti

Filmski autor i snimatelj Mustafa Mustafić prisjetio se saradnje s velikanom.

- Žao mi je Ljubiše, osim toga što je bio vrhunski glumac, bio je dobar čovjek. Pravi gospodin. Znao sam ga kao i filmskog radnika, ne samo kao glumca, jer smo radili zajedno produkciju za neke filmove u Beogradu. Nažalost, odlaze mnogi, vrijeme čini svoje. Prije svega, bio je veliki profesionalac, onda veseo, volio da se šali, bio je vrlo zahvalan na setu i pravio je lijepu atmosferu. Svi smo na neki način uživali u njegovom društvu. Dvije stvari su ga izdvajale - veliki profesionalizam i ljudskost - istakao je Mustafić.


Mustafić: Bio je veliki profesionalac. Mustafić: Bio je veliki profesionalac

Iz biografije 

Ljubiša Samardžić rođen je 19. novembra 1936. u Skoplju, u porodici rudara. Ostvario je više od 70 uloga, sarađivao s brojnim jugoslavenskim rediteljima, a onda krajem devedesetih godina prošlog stoljeća i sam preuzeo rediteljsku palicu.

S Mirom je u braku bio 53 godine, a najteži životni udarac doživio je kada je ostao bez sina Dragana, koji je preminuo u 34. godini od leukemije. Zbog gubitka sina njegov život je izgubio smisao na trenutak, međutim, uz pomoć supruge, koja ga je podigla s dna, uspio se izboriti i krenuti dalje.

Posljednje pojavljivanje u javnosti

Samardžić se posljednji put u javnosti pojavio 30. marta u Domu omladine, na otvaranju 64. martovskog festivala, gdje je prikazano njegovo posljednje ostvarenje “Panta rei”. Tada se popularni Smoki posljednji put obratio publici, što je ispraćeno gromoglasnim aplauzom.

- Nemam riječi. Uzbuđen sam. Ovaj moj dokumentarni film je pao u vrijeme kada me zdravlje ne služi, ali u svakom slučaju idemo dalje - kazao je kroz osmijeh.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.