(Foto: Ilustracija)

ISTRAŽUJEMO

Privilegije i za kriminalce i povratnike sa stranih ratišta: Odlazak u zatvor mogu odgoditi i zbog ispita!

Autor: S. DEGIRMENDŽIĆ
11.09.2017 19:45
A
A
A

Bosna i Hercegovina je prva zemlja u regionu, a i među prvima u Evropi, koja je još 2014. godine izmjenama Krivičnog zakona BiH, koje je inicirao Fahrudin Radončić, lider SBB-a i tadašnji državni ministar sigurnosti, zakonski zabranila odlazak na strana ratišta te uvela sankcije za one koji prekrše ovu odredbu, kao i za one koji im na bilo koji način budu pomagali ili propagirali učešće u paravojnim i parapolicijskim formacijama u drugim zemljama.  

 

Zakonska mogućnost

 

Međutim, uprkos tome, u BiH za sada nekim drugim aktima i zakonima čak i pravomoćno osuđenim osobama za ova djela omogućava se odgađanje odlaska na izdržavanje zatvorske kazne, a kriminalcima, ratnim zločincima osuđenim do određene visine kazne sada se pridružila i ova kategorija kršitelja zakona koji zatvorsku kaznu izrečenu zbog odlaska na strana ratišta mogu zamijeniti novčanom.

 

Sve ove navode potvrdilo je i Ministarstvo pravde BiH na prošlosedmičnoj sjednici Predstavničkog doma BiH u odgovorima na pitanja poslanika SBB-a Damira Arnauta u tom domu. Arnaut je tražio odgovore o osobama pravomoćno osuđenim na zatvorske kazne zbog kršenja člana 162b Krivičnog zakona, a koje još nisu upućene na izdržavanje kazne te je tražio pojašnjenje kojim aktom im je to omogućeno.

 

On je pitao i planiraju li ministarstva pravde ili sigurnosti ili Vijeće ministara BiH dostaviti prijedlog izmjena i dopuna aktuelnih zakonskih rješenja koja bi omogućila da svi osuđenici na zatvorske kazne na osnovu člana 162b Krivičnog zakona BiH budu upućeni na izdržavanje kazne odmah po pravomoćnosti presuda. No, iz Ministarstva pravde su naveli da Zakon o izvršenju kaznenih sankcija (ZIKS) propisuje i mogućnost da izvršenje kazne može biti odgođeno u skladu s propisima ovog zakona.

 

Niz pogodnosti


Pojasnili su, mora se priznati, širok spektar situacija kada osuđenici mogu tražiti odgodu izvršenja kazne. Od, primjerice, toga da osuđenik ima pravo tražiti odgodu odlaska u zatvor zbog lične ili bolesti užeg člana porodice, pa čak do toga da u zatvor ne ide dok ne okonča školovanje, položi ispite ili ne završi neki „neodgodivi“ posao!

Ove mogućnosti zasigurno ne idu u prilog raspravama koje se vode u BiH u pravcu pooštravanja zakonskih sankcija za počinitelje krivičnih djela, od čega se očekuje preveniranje ili barem smanjenje broja tih djela. No, ni u nadležnim ministarstvima nisu zainteresirani za bilo kakve izmjene jer, kako je ocijenilo Ministarstvo pravde BiH, uskraćivanje prava na odgodu kazne, čak i za one osuđene za krivična djela iz člana 162. KZBiH, jeste oduzimanje „pogodnosti za sva osuđena lica, kako po domaćim tako i međunarodnim standardima“.

- Zbog navedenoga nisu planirane izmjene važećih propisa - navedeno je u odgovoru Ministarstva pravde BiH.

Arnaut je na prošlosedmičnoj sjednici Predstavničkog doma izrazio nezadovoljstvo i zabrinutost ovakvim odgovorom, no ministar pravde Josip Grubeša (HDZ), koji je u tom trenutku sjedio u sali, nije reagirao na ovu opasku.

No, kako saznaje „Avaz“, činjenice da je u BiH moguće da presuđeni povratnici sa stranih ratišta odgode odlazak u zatvor te da, kao i osuđeni ratni zločinci do godine zatvora, tu kaznu mogu zamijeniti novčanom, zabrinule su i neke ambasade u BiH, a saznanje da resorna ministarstva i ne pomišljaju da upute u proceduru zakonske izmjene koje bi to spriječile dodatno uvećava tu zabrinutost.


Povratnik s ratišta platio 36.500 KM da ne ide u zatvor  

Ministarstvo pravde je u odgovoru navelo da od sedam osoba kojima je Sud BiH pravomoćnom presudom izrekao zatvorske kazne zbog kršenja člana 162b Krivičnog zakon BiH tri su izdržavale kazne zatvora, tri su još u zatvoru, a jednoj, koja je pravomoćno osuđena na godinu, zamijenjena je kazna zatvora novčanom u iznosu od 36.500 KM, koja je u cijelosti uplaćena.