BIH

Obnova Careve džamije vratila je nadu u zajednički život

Mali je broj povratnika u Foču, tek pokoja porodica ( F. Fočo/Avaz.ba)

Piše: F. MUSTAFIĆ

12.9.2017

Kada bi bilo više posla, bilo bi i više povratnika, pričaju nam rijetki Fočaci koji su ostavili život u Sarajevu i u drugim većim gradovima BiH i vratili se nakon rata da žive u svom rodnom mjestu. 

Svakodnevno se suočavaju s brojnim životnim problemima, koji tište ne samo povratnike nego i sve građane jugoistočnog dijela BiH.

Uglavnom stariji

Naš ekipa posjetila je ovaj gradić, a u razgovoru s rijetkim povratnicima saznali smo da ih za Foču veže još samo inat da kućno ognjište nikad ne ostave.

Kako nam je kazao Dženan Krajišnik, novi gradski imam, u samom gradu nema mnogo povratnika, a tek rijetki, uglavnom stariji, odlučili su se vratiti.

- U gradu ima samo nekoliko bošnjačkih porodica, a ništa bolja situacija nije ni u okolnim selima. U mnogima od njih, zbog manjka vjernika, nismo u mogućnosti ni da formiramo džemat. Svijetli primjer su Tjentište i Jeleč, gdje ima dosta povratnika i gdje imamo džemat, ali ni to nije dovoljno – kaže Krajišnik.



Krajišnik: Tjentište i Jeleč su svijetli primjeri

Prema njegovim riječima, sa munare Atik Ali-pašine džamije u centru grada redovno se čuje ezan, ali vjernika na redovnim molitvama skoro da i nema. Medžlis Islamske zajednice Foča trudi se da im pomogne koliko može.

Bez politike

Sa porodicom se u Foču prije tri i po godine vratio i Šerif Halilović, koji je, inače, i odbornik u Skupštini općine Foča. 

Kaže nam da je situacija teška, ali da je, ipak, svakim danom sve bolje.

- Ne bavimo se mnogo politikom. Zanimaju nas ljudi i njihovi problemi. Suživota ima, a komšijska i međureligijska saradnja je dobra. Nacionalne netrpeljivosti nema, svi smo se okrenuli svojim problemima. Moja porodica bavi se malinarstvom, a drugi su uglavnom okrenuti uzgoju stoke i poljoprivredi te se trude da osiguraju kakvu-takvu egzistenciju – govori nam Halilović. 

Halilović: Bave se malinarstvom

On kaže da su obnova Careve džamije i njeno ovogodišnje otvorenje vratili nadu svim povratnicima da je suživot na ovim prostorima moguć.

- Srce mi je bilo puno kada sam ispred džamije ugledao svoje komšije Srbe, koji su došli da nam daju podršku. To mi je mnogo značilo, čak i više od prisustva Fočaka, koji su danas rasuti po cijelom svijetu – dodao je Halilović.

Aladža je sigurnost i razlog za povratak  

Oči povratnika ovih dana su uglavnom uprte u zidine simbola Foče - Aladžu džamiju, koja svakim danom sve više niče iz ruševine. 

Bošnjaci se nadaju da će njena skora obnova vratiti sigurnost svim povratnicima, ali i biti razlog mnogima da se vrate u svoj grad.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.