BIH

Bijeljinci čuvaju svoj “Bulevar dobrih komšija”: Život kratko traje, šta će nam ljubomora i zavist

Simić, Bumbić i Todorović: Međusobno poštovanje je najvažnije ( G. Bobić/Avaz.ba)

Piše: Lj. LJUBOJEVIĆ

11.9.2017

- Nema ti tu mnogo mudrosti. Treba biti objektivan, biti malo popustljiv, a ne treba biti ni ljubomoran. Kada u šali objašnjavam šta znači biti dobar komšija, onda kažem, nisam ljubomoran što moj komšija nešto ima, a on nije ljubomoran što ja nešto nemam. 

Stati na loptu

Ovako 65-godišnji Milorad Mišo Todorović iz Bijeljine objašnjava šta danas znači biti dobar čovjek ili dobar komšija. 

On stanuje u Mačvanskoj ulici, u dijelu naselja koje je prozvano i “Bulevar dobrih komšija”. Todorović naglašava da je za svakoga, da bi imao dobre komšije, osnovni uvjet da bude dobar čovjek. 

Mišo u priči o dobrim ljudima i dobrim komšijama na prvo mjesto stavlja razumijevanje.

- U porodici, u životu uopće, kada malo staneš na loptu pa razmisliš, vidjet ćeš da se ne isplati svađati zbog bilo čega. Ljubomora ili ljudska zavist uzrok je mnogih naših problema – napominje on.

Vidak Simić, poznati bijeljinski ljekar, patolog, ovu priču o dobrim komšijama objašnjava s nekoliko karakterističnih slogana i uzrečica.


U naselju postavljena i tabla s “novim nazivom”

- Bolje se ograditi dobrim komšijom nego li dobrom ogradom. Lijepo nam je u ovom naselju. Dobro se slažemo, lijepo živimo. Šta će nam ljubomora i zavist kad život kratko traje - kaže doktor Simić.

Ukoliko se nađu slične tri ulice, tri sokaka ili tri bulevara, a već ih ima širom BiH, onda je ovo dobar put, kaže Simić.

Lijepa riječ

Radivoja Bumbić, Simićev i Todorovićev 76-godišnji komšija, kaže da već desetak godina živi u ovom naselju. Godinama je živio i radio u Beču.

- Okružen sam dobrim komšijama, a dobar komšiluk je preči od brata rođenog ukoliko je on daleko od tebe. Lijepa riječ, kafa s komšijama, razumijevanje i međusobno poštovanje, to je ono što nam danas nedostaje – napominje Bumbić.

Ni jed ni med

- Teško je danas, i preteško, biti čovjek. Nečovjek je lako biti. S druge strane, ne valja biti ni jed (ljutit i nabusit), a ne treba biti ni med - objašnjava svoje životno iskustvo Bumbić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.