BIH

Mašinski inžinjer iz Bijeljine uzgaja neobično povrće: U Žarkovom vrtu rastu kivano, čičoka, lufa...

Pavlović kraj svoje paulovnije

Piše: Lj. Lj.

13.9.2017

Žarko Pavlović (57) iz Bijeljine, po profesiji mašinski inžinjer, iz hobija je prije nekoliko godina počeo uzgajati neobično povrće koje inače raste u Južnoj Africi, na Novom Zelandu...  

Od 2011. godine počeo je uzgajati kivano, nedugo nakon toga i čičoku, ali mu od ruke ide i uzgoj ukrasnih, neobičnih tikvi, od prije dvije godine i paulovnije, drveta koje za nekoliko mjeseci može narasti četiri do pet metara.

- Slučajno sam dobio sjemenke kivana i zasadio sam ih u bašti. Kada je zelen, koristi se kao krastavac, a kada sazrije, ima okus dinje. Tako ga s punim pravom svrstavaju i u povrće i u voće. Izuzetno je ljekovit, osvježava, pun je vitamina C i minerala. Čičoka je vrsta slatkog krompira. Kao korovska biljka dobro uspijeva, ali zahtijeva vlagu u zemljištu. Među mojim ukrasnim tikvama je i ona koju zovu labudov vrat. Uspio sam uzgojiti i neobičnu tikvu lufu, porijeklom iz Afrike, koja kao plod daje prirodnu spužvu – pojašnjava Pavlović.

Kaže da kivanu odgovara klima sa mnogo sunčanih dana, ali i da sve biljke zahtijevaju navodnjavanje i ljudsku pažnju i brigu.

- Dobio sam i maslinu iz Grčke, pokušavam da je sačuvam i uzgojim u našim uslovima. Uz malo truda, pažljivog praćenja literature i uvažavanja iskustava drugih ljudi, mnoge stare sorte voća i povrća mogu se početi uzgajati i na našim prostorima. Samo treba imati volju i planirati vrijeme za njihovo njegovanje – navodi Pavlović.

Neobični plodovi koji su narasli u Žarkovom vrtu

Podrška supruge i kćerki

U eksperimentiranju s neobičnim biljkama iz dalekih krajeva Pavlović, kako kaže, ima podršku supruge Jelene, kao i kćerki Đurđice i Milice. Iako su njih tri vezane uz muziku, pomažu mu u uzgajanju neobičnih biljki. Supruga je nastavnica muzičke kulture, kćerka Milica profesor violine, a Đurđica ide u Muzičku školu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.