BIH

Larisa i Amir Spahić putovali iz Varaždina do Kirgistana i nazad: Za 37 dana na motociklu prešli 14.000 kilometara

Amir i Larisa uoči polaska iz Varaždina

Piše: E. DRAGUNIĆ

14.9.2017

Zeničanka Larisa Spahić i njen suprug Amir, porijeklom iz Slavonske Požege, a koji trenutno žive u Varaždinu, nedavno su završili jednu od najuzbudljivijih avantura u svom životu. Oni su 37 dana, od 28. jula do 2. septembra, na motociklu Honda putovali iz Varaždina u Kirgistan i nazad, prešavši čak 14.000 kilometara.

Probušena guma

Do krajnjeg odredišta putovali su kroz Mađarsku, Ukrajinu, Rusiju i Kazahstan i prošli kroz šest vremenskih zona. Upoznali su brojne prijatelje i, srećom, imali su samo jednu nezgodu, kada im se probušila guma. 

Nakon što su okončali putovanje, Larisa je stigla u rodnu Zenicu, gdje će ostati narednih nekoliko dana, a Amir je zbog poslovnih obaveza morao ostati u Varaždinu. O avanturi supružnika Spahić, ekipa „Avaza“ razgovarala je s Larisom, koja je puna utisaka s ovog neobičnog putovanja.

- Bilo je fenomenalno. Put obogati čovjekovu dušu. Kad odeš, vidiš sve to, proširiš vidike, upoznaš razne ljude, riješiš se nekih predrasuda i vidiš koliko smo svi slični. Opet, s druge strane, vidiš koliko su ljudi spremni da ti pomognu kada si u nepoznatom svijetu. Svi su nam prilazili, raspitivali se odakle smo. Glavno pitanje u Kirgistanu bilo je na ruskom jeziku: „Otkud vi“ – govori uz osmijeh Larisa.

Kada bi objasnili odakle dolaze, svima je, kaže ona, to bilo zanimljivo. Na pitanje jesu li u Kirgistanu čuli za BiH, Larisa kaže da uglavnom stariji znaju gdje se nalazi naša zemlja, a neki su im čak nabrajali i nogometne klubove iz bivše Jugoslavije.

Ova jedinstvena avantura koštala ih je nešto više od 4.000 KM, a smještaj su plaćali od pet do deset eura po noćenju, u ovisnosti o državi.

- Na putu do Kirgistana spavali smo u usputnim hotelima i motelima. Prvi put smo koristili i „couchsurfing“, odnosno besplatan smještaj koji se rezervira putem društvenih mreža. Iako je bilo prvi put, i to iskustvo nam je pozitivno – ističe ova Zeničanka.

Sa zastavom BiH na vrhu Učitelj, na 4.530 metara nadmorske visine

Plan obilaska 

Upravo putem „couchsurfinga“ i u odlasku i u povratku prespavali su kod Valerije i Vitalija u Ukrajini, koji će, kako kaže Larisa, zauvijek ostati njihovi prijatelji.

- I njih dvoje su, kao i mi, zaljubljenici u motocikle i idu na slična putovanja. Dočekali su nas kao da se oduvijek znamo. Čak su nam napravili plan obilaska i vodili nas da razgledamo Kijev, glavni grad Ukrajine. Kada su čuli da smo muslimani, vodili su nas i u džamiju u tom gradu – puna je pozitivnih utisaka Larisa.

Spahić: Vratili se puni utisaka ( J. Hadžić)

Stigli za devet dana

Njihovo putovanje bilo je ekspresno, jer su za devet dana iz Varaždina stigli u Biškek, glavni grad Kirgistana. Tu su se zadržali dvije sedmice, jer je Larisin suprug imao i poslovnih obaveza u tom gradu, koje je završio za tri-četiri dana. Ostatak vremena, kako kaže, potrošili su na upoznavanje i obilazak te prelijepe zemlje.

- Popeli smo se na vrh Učitelj na 4.530 metara nadmorske visine. To smo uspjeli nakon što smo nekoliko dana čekali zbog vremenskih neprilika. Plivali smo u planinskom jezeru na 3.000 metara nadmorske visine, jahali konje, nosili tradicionalnu kirgistansku odjeću, smrzavali se na snijegu i kuhali se u kazahstanskoj pustinji – prenosi svoje impresije Larisa Spahić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.