BIH

Jasan stav Evropske komisije: Bosna i Hercegovina ostaje važan partner u borbi protiv terorizma

Evropska komisija: Naglašena snažna podrška

Piše: Aldin TIRO

15.9.2017

U proteklih mjesec dana nekoliko puta od evropskih zvaničnika i predsjednika država članica EU Bosna i Hercegovina je etiketirana kao baza terorista, odnosno zemlja koja ima približno deset hiljada ektremista.

Izjave predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, kako se u BiH nalaze hiljade potencijalnih terorista, te predsjednika Češke Miloša Zemana, koji je kazao kako naša zemlja može postati leglo ISIL-a, naišle su na osudu domaćih zvaničnika, ali i javnosti.

Sigurnost zapadnog Balkana prioritet

Istovremeno i SOA (Hrvatska obavještajna služba) u posljednjem izvještaju o sigurnosti objavila je kako se u susjedstvu Hrvatske nalazi više od deset hiljada sljedbenika selefizma, okupljenih u više desetina paradžemata i nekoliko enklava.

Ipak, ono što je zanimljivo jeste da se ni u jednom dijelu ovog izvještaja ne spominje BiH.

Iz Evropske komisije  za Avaz.ba kazali su kako je stav ove institucije da ne komentira izjave pojedinih čelnika država, ali istovremeno naglasili kako je BiH važan faktor u borbi protiv ekstremizma i terorizma.

Tako je za portal Avaz.ba Maja Kocijančić, portparol Evropske komisije, kazala kako su Zaključci Vijeća EU o vanjskoj akciji EU u borbi protiv teororizma iz juna mjeseca ove godine potvrdili da je sigurnost zemalja zapadnog Balkana i borba protiv terorizma, radikalizma i nasilnog ekstremizma jasan prioritet za Evropsku uniju.

- Naš angažman s Bosnom i Hercegovinom dio je naših globalnih napora za sprječavanje radikalizacije i borbe protiv terorizma. Ovo je nedavno izjavila i  Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federika Mogerini (Federica Mogherini) u Talinu, 8. septembra na sastanku ministara zemalja članica EU. Unutrašnja sigurnost EU i sigurnost naših partnera, uključujući i BiH nikada nije bila na većem nivou. Terorizam, nasilni ekstremizam i radikalizacija zajednička su prijetnja EU i naših partnera na zapadnom Balkanu - kazala je Kocijančić.

Kocijančić: Bez komentara na izjave evropskih zvaničnika. Kocijančić: Bez komentara na izjave evropskih zvaničnika

Naglasila je kako se u aprilu 2017. godine održala misija koju je organizirala EU s ciljem borbe protiv nasilnog ekstremizma.

- To je bila važna i konkretna vježba koja je jasno pokazala našu podršku BiH u problemima s kojima se suočava. Kao dio ove pojačane saradnje i obaveza koje su vlasti preuzele, Bosna i Hercegovina je, naprimjer, pojačala saradnju s Europolom i dalje razvila učinkovit pristup sprječavanju nasilnog ekstremizma - ističe Kocijančić.

Saradnja na visokom nivou

Uzevši u obzir da EU smatra BiH saradnikom i partnerom u zajedničkim naporima u borbi protiv terorizma, naša sagovornica je kazala kako će Evropska unija i dalje nastaviti pomagati našoj zemlju, ali i ostalim u regiji u provođenju Inicijative za borbu protiv terorizma na zapadnom Balkanu (WBCTi), koja je usvojena u decembru 2015. godine, i koja je postala ključni alat za saradnju.

- EU je podržala WBCTi sa tri miliona eura za poboljšanje koordinacije i saradnju u sprječavanju i borbi protiv nasilnog ekstremizma. Organizirane su i akcije za poboljšanje otpornosti i podizanje svijesti o rizicima koji su svojstveni radikalizaciji - kazala je Kocijančić.

Na kraju je naglašena snažna podrška EU Bosni i Hercegovini, ali i ostalim zemljama zapadnog Balkana u borbi protiv nasilnog ekstremizma i terorizma.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.