BIH

Ni nakon 22 godine nema pravde za 28 streljanih logoraša u mjestu Oborci

Fena

16.9.2017

U mjestu Oborci u općini Donji Vakuf danas je obilježena 22. godišnjica stravičnog zločina kada je strijeljano 28 logoraša, od koji je 24 bilo bošnjačke, a četiri hrvatske nacionalnosti. 

Obilježavanje ove godišnjice organizirao je Medžlis Islamske zajednice Mrkonjić Grad, kao i Savez logoraša u BiH i Udruženje logoraša općine Donji Vakuf, a nakon polaganja cvijeća i odavanja počasti nevino stradalima u posljednjem ratu, upriličen je i prigodan vjerski program.

Kako je za Fenu ispričao predsjednik Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini Jasmin Mešković, streljani su logoraši koji su prije toga pretrpjeli stravičnu torturu.

Ukupno ih je bilo 29 zarobljenih, ali jedan od njih je preživio sakrivši se u podrumu, a potom je postao svjedok ovog zločina za koji još niko nije odgovarao te su i danas pozvane nadležne institucije da procesuiraju počinioce i nalogodavce ovog zločina.

- Na mjestu egzekucije pored osnovne škole u Oborcima, gdje ih je po petoro dovođeno i strijeljano, na ogradi su još uvijek tragovi metaka. Zbog toga je danas pokrenuta inicijativa da se na tom mjestu izgradi adekvatno spomen-obilježje - kazao je Mešković.

Istaknuo je i da je potrebno učiniti sve kako bi istina o ovom mjestu postala vidljiva, a zločin ostao upamćen, dodajući da se preživjelim žrtvama mora posvetiti više pažnje.

Sa skupa je odaslana i poruka da su mlade generacije najveća snaga, ali one moraju znati istinu o svim dešavanjima devedesetih u Bosni i Hercegovini.

Tog 13. septembra 1995. godine pripadnici srpskih snaga su, nakon što su prethodno zarobljenike civile prisiljavali da kopaju rovove po različitim mjestima, izveli iz Željezničke stanice u Oborcima, gdje su bili zatočeni, i strijeljali. Masakr se dogodio neposredno prije povlačenja Vojske Republike Srpske iz Donjeg Vakufa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.