BIH

U Interpolu BiH bez obavještenja o zahtjevu za izručenje: Herenda do kraja godine stiže u BiH!?

Herenda: Traju provjere

Piše: M. AŠČIĆ

17.9.2017

Interpol sa sjedištem u Lionu na zahtjev Suda BiH još početkom maja je objavio crvenu potjernicu za Nedžadom Herendom, bivšim pripadnikom parapolicijske jedinice „Ševe“. Ali, do danas iz ove međunarodne policijske agencije nisu stigle povratne informacije o zahtjevu za izručenje Herende Bosni i Hercegovini.

Poznata adresa

Ovo nam je potvrđeno i u sektoru Interpola u Sarajevu, koji je poslao potjernicu na raspisivanje kolegama u Lionu, ali i Holandiji, gdje Herende već 20 godina živi te je poznata adresa njegovog prebivališta. Herenda se potražuje zbog ratnog zločina i ubistva osam vojnika JNA u sarajevskom Velikom parku, za šta je suđenje već u toku. 

- Obavještavamo vas da Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH putem kanala Interpola do sada nije zaprimila nikakve podatke od NCB Interpola Hag niti Generalnog sekretarijata Interpola iz Liona u vezi s Nedžadom Herendom - rečeno nam je iz ove policijske agencije.

Ni Sud BiH, koji je na zahtjev Tužilaštva zatražio potjernicu, nikad nije od holandskih organa dobio povratnu informaciju šta je urađeno po zahtjevu bh. pravosuđa.

Odbio ekstradiciju

Kako nezvanično saznajemo, Herenda je pristao da dođe u BiH istog dana kada je saznao za potjernicu, ali zvanične potvrde tih navoda još nema. No, odbio je ekstradiciju, jer bi taj proces trajao šest mjeseci. Utvrđeno je da nema zaštitu Haga, kako se ranije tvrdilo.

Naši izvori tvrde da bi do kraja godine mogao, bez obzira na informacije Interpola, biti izručen BiH. Jer, ranije je utvrđeno da Herenda s porodicom živi u Groningenu i da nema smetnji da bude izručen BiH.

Inače, Interpol matičnu bazu obavještava tek kada okonča cijeli posao i osobu s potjernice preda zvaničnim policijskim organima. No, činjenica je da taj proces zbog mnogih provjera traje duže od očekivanog.

Nikad nije bio ni tražen

Jedan od razloga zbog kojih bi Herenda mogao brzo doći u BiH, osim činjenice da je pristao na saradnju s Tužilaštvom BiH u predmetu „Ugljen“, jeste da nikad ranije nije bila ni raspisivana potjernica za njim. Bilo je pokušaja tužioca da govori o nekim predmetima, ali nikad do maja ove godine nije bilo potjernice za njim. On je u Holandiju otišao nakon što se spasio atentata i kako bi zaštitio suprugu i sina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.