BIH

Članice Gorske službe spašavanja Zenica svakodnevno u akciji: Ovo radimo iz ljubavi i želje da pomažemo drugima

J.Hadžić. Mlade Zeničanke u akciji

Piše: E. DRAGUNIĆ

19.9.2017

Da spuštanje s visokih zgrada ili stijena i učestvovanje u raznim akcijama spašavanja s nepristupačnih terena nije isključivo muško zanimanje, dokazuju članice Gorske službe spašavanja (GSS) Zenica. Čak ih je 10 koje su aktivne članice i redovno učestvuju u vježbama s ostalim kolegama muškarcima. 

Redovno zaposlenje

Hrabre djevojke na treningu: S muškim kolegama spašavaju unesrećene

Ekipa “Avaza” razgovarala je sa šest ovih hrabrih djevojaka prilikom jednog od njihovih treninga, koje održavaju jednom sedmično na krovu Vatrogasnog doma u Zenici. One ističu da ovaj posao rade samo iz ljubavi i želje da pomažu drugima. U radu GSS-a učestvuju kao volonteri, jer sve, uglavnom, imaju redovno zaposlenje ili su studenti.

Jedna od onih s najdužim stažom u zeničkom GSS-u je Maja Galić. Inače je već duže od 14 godina policajka. Član GSS-a Zenica je četiri godine.

- U GSS sam se prijavila na nagovor kolege, koji je, također, član i s kojim sam planinarila. Još nisam učestvovala u pravim akcijama spašavanja, ali redovno učestvujem u vježbama. Imam posao koji radim u smjenama. I ako umjesto noćne smjene dođem na sastanak u GSS, a ne odem na spavanje, onda to za mene nije ništa drugo nego ljubav prema ovom zanimanju – ističe Galić.

Njena kolegica Ajna Aganhodžić studira hemijsko inžinjerstvo, a članica je dvije i po godine.

- Otac mi je već dugo član GSS-a Zenica tako da sam uz njega i ja krenula. Ranije sam dosta planinarila, kao i cijela moja porodica, i tako sam zavoljela i ovo zanimanje – kaže Aganhodžić.

Među ovim hrabrim Zeničankama je i Amina Hujdur, koja je po zanimanju profesorica bosanskog jezika i književnosti. Kako kaže, godinama se bavi planinarenjem.

- Što se tiče spašavanja, priznajem da nemam nekog velikog iskustva. Više sam angažirana kao tehnička podrška, kao što je obučavanje planinarskih vodiča i poticanje mladih na značaj spašavanja te uključivanje srednjoškolaca u službu – kaže Hujdur.

Članica ovog tima već tri godine je i Alma Durmiš, inače diplomirani ekonomista. I ona je dugogodišnji planinar, a u ovaj tim, kako kaže, privukle su je njihove aktivnosti i česte ekspedicije koje organiziraju.

- Privukle su me i njihove tehnike spašavanja, kao i akcije. Odlučila sam se pridružiti ovoj sjajnoj grupi i to je moj najbolji potez u životu. Cijela ekipa i svi vjerujemo jedni drugima, dišemo kao jedan, a to je najvažnije u ovom poslu – kaže Durmiš.

Treniraju jednom sedmično na krovu Vatrogasnog doma u Zenici

Nova članica

U vrijeme naše posjete u zenički GSS stigla je i nova članica Nikolina Rako. Došla je na nagovor prijateljice, a i zanima je ekstremni sport.

Među članicama je i Alma Đonko, profesorica violine. Ova svestrana djevojka, osim spašavanjem s visina, bavi se i raftingom i planinarenjem.

Velika porodica 

Sve ove djevojke iskazuju veliku ljubav prema ekstremnim sportovima i svemu onome što izaziva adrenalin. Kažu da se druže i nakon treninga, ali i zajedničkih akcija te ističu da su kao jedna velika porodica.

- Uvijek ima malo straha kad se popnete na neku visinu i pogledate dolje. No, kad se krenemo spuštati, sve to nestane. Adrenalin je taj koji nas vuče da se vraćamo. Ovo je zdrav način života i nešto što nas ispunjava – ističu ove hrabre djevojke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.