BIH

Tajna otmičara likvidiranih na Igmanu

Piše: E. D. A.

18.9.2017

U nastavku teksta magazina “Dani” od 1. marta 2002. godine pod naslovom “Šta su krile bosanske vlasti: Mudžahedini pod zaštitom vojske i policije” novinar i publicista, rahmetli Esad Hećimović podsjeća na jedan od najpoznatijih i neriješenih slučajeva kidnapiranja u Bosni i Hercegovini - otmicu i ubistvo Paula Goodala, oca četiri djevojčice i vozača britanske organizacije ODA.  

Zaustavljena istraga

- Goodal je ubijen hicima u glavu u blizini Zenice 27. januara 1994. godine. Dvojica njegovih kolega, koja su tada oteta usred Zenice, spasila su se skakanjem u rijeku Bosnu. Trojica navodnih otmičara ubijena su u zasjedi Armije RBiH na Igmanu - Abu Muaz, Abu Abdullah, Abu Salih iz Katara.

Faksimil teksta magazina „Dani“ od 1. marta 2002. godine: Policijski izvještaj pod prašinom u sudskom arhivu je skandalozan

Izvori afganistanskih islamskih dobrovoljaca su do sada tvrdili da su oni ubijeni nevini, u zasjedi "bosanskih komunista". Bosanski policajci i političari su, pak, tvrdili da je ubistvom trojice otmičara ostao nepoznat motiv otmice. Do sada se u javnosti vjerovalo da su otmičari ubijeni na Igmanu u pokušaju da uđu u Sarajevo i da se ukrcaju na neki avion da bi pobjegli iz BiH.

Uvid u spis pokazuje da je tadašnja bosanska istraga civilne i vojne bezbjednosti i policije zaustavljena na istraživanju njihove povezanosti s islamskim humanitarnim organizacijama u Sarajevu i srednjoj Bosni. Jedan od trojice poginulih je imao identifikacijsku karticu na ime Saad Nagboul A. Ali, izdatu od Organizacije preporoda islamske misli Kuvajt - Odbor za BiH. Oni nisu bježali u Sarajevo, nego su se vraćali iz Sarajeva. Sa sobom su imali propusnicu za prolazak kroz objekt D-B - tunel, izdatu od vojne bezbjednosti 5. motorizovane brigade u Sarajevu. Prošli su kroz sarajevski tunel na osnovu usmene intervencije iz vojne bezbjednosti ove brigade. 

Goodal je ubijen hicima u glavu u blizini Zenice 27. januara 1994. godine

Ko je nazvao

Oni nisu bježali u Sarajevo, nego su se vraćali iz Sarajeva. Sa sobom su imali propusnicu za prolazak kroz objekat D-B Tunel, izdato od vojne bezbjednosti 5. motorizovane brigade u Sarajevu. Prošli su kroz sarajevski tunel na osnovu usmene intervencije iz vojne bezbjednosti ove brigade. 

"Telefonom je nazvao 'neko' iz vojne bezbjednosti 5. motorizovane brigade na punkt na Dobrinji i rekao da Arabijci mogu proći bez propusnice i da će po njih doći automobil ove brigade. U gradu su se zadržali navodno oko dva sata, ali njihov povratak kroz tunel nije evidentiran. Na povratku su imali ovjerenu propusnicu", kaže se u izvještaju CSB-a Sarajevo od 5. februara 1994. godine. U Sarajevu su, navodno, kontaktirali dvije islamske humanitarne organizacije - jednu u Dobrinji i jednu kod Katedrale.

Policijski izvještaj pod prašinom u sudskom arhivu je skandalozan. Navodni otmičari trojice i ubice jednog britanskog humanitarca su poslije izvršenja djela u Zenici ušli u Sarajevo pod opsadom na osnovu intervencije vojne bezbjednosti Armije RBiH i potom van Sarajeva ubijeni u zasjedi policije i Armije RBiH?! Policijski izvori su ubijene opisali kao "Arape s lažnim pakistanskim pasošima", mada je iz dokumenata u spisu očito da je njihova zemlja porijekla Katar - otkrio je Hećimović u tekstu „Dana“ 2002. godine.

Otmica za otmicom

- Sudski spis otkriva da su ključni policijski šefovi koji su vodili istragu i danas u vrhu policijsko-obavještajne strukture u BiH: potpisnik dokumenata u ime CSB-a Sarajevo je njegov tadašnji načelnik, danas na čelu obavještajne službe Federacije Munir Alibabić. Istraga je nastavljena u Zenici. Vjerovalo se da su ukupno bila šestorica otmičara. U Zenici su uhapšena još trojica. Dvojica su ubrzo puštena, nakon što je za njih dala garancije jedinica "El Mudžahid". Tužilac je kasnije odustao od njihovog gonjenja.

Glavni i jedini osumnjičeni ostao je Abdul Hadi Al-Gahtani, identificiran kao direktor Visokog komiteta Saudijske Arabije u Zenici. Međutim, 21. marta 1994. i sam Al-Gahtani je otet kod Dusine od strane nepoznatih otmičara, dok ga je policija iz Zenice vodila na sasvim nepotrebno saslušanje u Sarajevo?! Stoga mu je suđeno u odsustvu - pisali su „Dani“ prije 15 godina.

(Sutra: Ko je, zapravo, misteriozni emir)

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.