BIH

Čampara pritišće vrh Tužilaštva BiH: Bolesnu daktilografkinju pokušavaju okriviti za Mihajlovićev kriminal

Piše: S. NUMANOVIĆ

21.9.2017

Vrh Tužilaštva Bosne i Hercegovine pod ogromnim je pritiskom da podigne optužnicu protiv Sadine Beridan-Zuhrić. Ova daktilografkinja Tužilaštva BiH, stopostotni invalid i onkološki pacijent, našla se u žiži medijskog interesa nakon šokantne ispovijesti date „Dnevnom avazu“.

Užasni detalji

U ispovijesti je ona iznijela užasne detalje korupcije i bezakonja koje je vladalo Tužilaštvom BiH, pritiscima suspendiranog tužioca Bože Mihajlovića, ali i nekih drugih tužilaca i radnika u ovoj instituciji, kojima je i sada izložena.


Beridan-Zuhrić: Žrtva namještaljke kompromitiranih tužilaca

U ispovijesti je ona iznijela užasne detalje korupcije i bezakonja koje je vladalo Tužilaštvom BiH, pritiscima suspendiranog tužioca Bože Mihajlovića, ali i nekih drugih tužilaca i radnika u ovoj instituciji, kojima je i sada izložena.

Zbog prijave koju je Beridan-Zuhrić podnijela, Mihajlović je suspendiran. Istraga koja se vodi protiv njega, treba dati odgovor na pitanje gdje su nestale stotine hiljada KM koje su bile deponirane u Tužilaštvu BiH, a oduzete su prilikom hapšenja kriminalaca.

Sada se na vrh Tužilaštva BiH vrši pritisak da protiv Beridan-Zuhrić, koja je u teškom zdravstvenom stanju, bude podignuta optužnica, kako bi time bila prekinuta istraga i poništeni dokazi koji su pronađeni, a koji indiciraju da se ne samo Mihajlović nego i još neki nisu susprezali da za svoje privatne potrebe zagrabe u seharu gdje je bio oduzeti kriminalni novac. 


Mihajlović: Suspendiran nakon teških optužbi

Kako je za „Dnevni avaz“ potvrđeno iz više izvora, svim silama nastoje podići optužnicu koju bi Sud BiH onda morao potvrditi „po automatizmu“. Scenarij je već poznat: Beridan-Zuhrić, kojoj se zdravstveno stanje pogoršalo, našla bi se na optuženičkoj klupi, a Mihajlović ponovo u tužilačkoj odori, iako Beridan-Zuhrić nije imala nikakav pristup novcu.

- Dubravko Čampara predvodi ekipu koja svim silama, ne obazirući se ni na hijerarhiju, a pogotovo na zakon, nastoji dići optužnicu. Tužilac Emir Neradin mora dići optužnicu, v. d. glavnog tužioca Gordana Tadić mora je odobriti, a Sud BiH mora je potvrditi. Beridan-Zuhrić, za koju je više nego jasno da nije kriva, morat će se nositi i s tom montažom, koja joj je već jako pogoršala zdravlje. Čampara i njegova ekipa nadaju se da će ona umrijeti prije okončanja procesa i da će to onda biti kraj cijele priče u kojoj će se stvarni krivci za nestanak ogromne količine novca sakriti iza mrtve osobe – tvrdi nam sagovornik blizak Tužilaštvu BiH.

Čvrste činjenice

Drugi sagovornik, govoreći također pod uvjetom anonimnosti, navodi da nastojanja Čampare i ekipe nailaze na otpor. Prijava Beridan-Zuhrić suviše je detaljna da bi se mogla odbaciti kao neosnovana. Činjenice koje je navela idu joj u prilog te bi optužnica protiv nje bila neodrživa i nanijela bi nepopravljivu štetu Tužilaštvu.


Čampara: Ne obazire se na zakon

- No, Čampara se ne obazire na to i svim silama nastoji iznuditi podizanje optužnice – tvrdi nam sagovornik.

Tužilaštvo BiH bez odgovora 

Do zaključenja ovog izdanja našeg lista nismo dobili nikakav odgovor iz Tužilaštva BiH.

Zanimalo nas je stanje predmeta „Beridan-Zuhrić“, je li podnesena optužnica i je li ona potvrđena u Sudu BiH. Također, htjeli smo čuti i odgovore na tvrdnje koje Beridan-Zuhrić iznosi. No, bez uspjeha.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.