BIH

Jajačka ljepotica jedina je u BiH nazvana po jednoj ženi: Sultanija Esma prodala skupocjeni nakit kako bi sagradila džamiju

Više od 220 godina krasi centar grada

E. CRNKIĆ

23.9.2017

Na dugoj listi nacionalnih spomenika koji krase Jajce, jedno od najznačajnijih mjesta zauzima džamija Esme sultanije. Smještena u samom centru grada, upečatljiva je i nezaobilazna kako za posjetioce i turiste, tako i za one koji u Jajce svrate na proputovanju.

Najveća gradska džamija sagrađena je u vrijeme osmanske vladavine, u periodu od 1753. do 1773. godine, a posebnom je, uz njenu ljepotu, čini i to što nosi naziv po jednoj ženi.

Sačuvana tradicija

Sagradila ju je Esma, kćerka sultana koja je bila udata za Mehmed-pašu Muhsinovića, koji je u dva navrata bio namjesnik u ovim krajevima.

- Legenda kaže da je Esma sultanija oboljela i da su joj astrolozi prorekli da će ozdraviti ako sagradi tri hajrata, društveno korisne građevine, na mjestu gdje se jedna rijeka ulijeva u drugu. Naišavši na vodopad u Jajcu, sagradila je džamiju i dva mosta na Vrbasu - govori Ramiz ef. Kahrić, imam džamije Esme sultanije.

Prema nekim navodima, sultanija je prodala svoj skupocjeni nakit kako bi džamija bila sagrađena.

U tarihu koji se nalazio iznad džamijskih vrata, navodi se da ju je sagradio Mir (Emir) Mustafa, čauški ćehaja, što znači da je na mjestu ove džamije nekada bila manja, a onda je sagrađena ljepotica koja više od 220 godina krasi centar Jajca. 

- Džamija Esme sultanije jedina je u Bosni i Hercegovini koja je dobila ime po ženi. Ova džamija bila je u tom periodu centar vjerskog i kulturnog okupljanja Bošnjaka, koji su, uz pomoć imama, sačuvali stoljetnu tradiciju - ističe Kahrić.

Srušena je 1993. godine tokom agresije na BiH, a obnovljena je 2010. i danas izgleda isto kao kada je tek sagrađena. 

- U njoj se od 2010. obavljaju vjerski obredi, a još nije upriličeno svečano otvorenje, jer je preostala još gradnja stare bosanske kuće, koja je bila uz džamiju, te uređenje harema. U sklopu džamije je i zgrada Medžlisa Islamske zajednice Jajce, kao i ostaci nišana na mezarima velikana ovog grada, imama, mujezina i mutevelija - govori ef. Kahrić.

Brojni posjetioci

U januaru 2003., džamija Esme sultanije proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Brojni turisti svakodnevno obilaze ovu jajačku ljepoticu, a nerijetko se priključe vjernicima na namazu.   

- Često dolaze i najavljene ekskurzije učenika, studenata i članova udruženja iz različitih krajeva naše domovine, ali i okruženja - navodi ef. Kahrić.

Asocijacija žena

Asocijacija žena “Esma sultanija” aktivna je pri Medžlisu Islamske zajednice Jajce. Osnovana je u aprilu 2014. godine, a čine je društveno svjesne, obrazovane, aktivne građanke Jajca. Nedavno su realizirale projekt “Dan Esme sultanije”, namijenjen ženi i porodici, a glavni cilj je promoviranje porodičnih vrijednosti te afirmiranje rada i uloge žena unutar Islamske zajednice.

Prelijepa unutrašnjost jajačke džamije

Preostala je gradnja stare bosanske kuće uz džamiju

Kahrić: Još nije upriličeno svečano otvorenje

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.