BIH

Bodo Veber za Avaz.ba: Nakon izbora neće se promijeniti odnos Njemačke prema BiH i podrška na EU putu

E. MASLO

25.9.2017

Nakon parlamentarnih izbora u Njemačkoj moglo bi se reći - na Zapadu ništa novo, s obzirom na to da je Angela Merkel, očekivano, osvojila četvrti uzastopni mandat, što je  bilo i više nego očekivano. 

No, Hrišćansko-demokraskoj uniji (CDU) tek predstoji mukotrpan posao u vezi  buduće vladajuće koalicije u koju će morati da uđu sa najmanje dvije partije, uzimajući u obzir da je Martin Šulc već poručio da njegov SPD odlazi u opoziciju.

Koalicija CDU-CSU osvojila je 32,9 posto glasova, znatno manje nego što su predizborne ankete predviđale čime su im otežane šanse da lako sastave novu vladu.



Nakon Hitlera

Njemački Bundestag broji 631 mjesto, a CDU će zauzeti 218 poslaničkih mjesta. Angela Merkel poručila je da njena partija sigurno neće sastavljati vladu sa krajnjom desnicom i ljevicom.

Treba podsjetiti da prvi put nakon Hitlerove Njemačke ultradesničarska partija Alternativa za Njemačku (AfD) ušla je paralment kao prva ultradesničarska stranka u Bundestag još od 1945. godine.

Njemački politički analitičar i ekspert za njemačku i EU politiku na Balkanu Bodo Veber ( Weber) za Avaz.ba komentirao je jučerašnje izbore rekavši da je, s obzirom na ankete, došlo do određenih iznenađenja.

- Jedno iznenađenje je to da je stranka kancelarke Angele Merkel doživjela pad, i to najveći od svih stranaka. Drugo iznenađenje je rezultat AfD. Što se tiče ulaska ultradesničara u skupštinu, to je historijski rez i direktna posljedica izbjegličke krize 2015. godine – kazao je Veber.

On je istakao da, nakon jučerašnjih izbora, neće se promijeniti odnos Njemačke prema BiH. Rekao je da ulazak ultradesničarske stranke neće utjecati na vanjsku i evropsku politiku Njemačke.

- Prvo iz tog razloga ne vidim nikakve promjene što se tiče odnosa Njemačke prema BiH i podršci ka evropskom puta. I prije izbora je bilo jasno da će potencijalne koalicijske partnere, odnosno stranke koje će ući u novu vladajuću koaliciju, među njima nema značajnije političke razlike, što se tiče gledanja na politiku proširenja Evropske unije. Možemo očekivati potpuni kontinuitet. No, vlada će se morati suočiti s krizom političkih inicijativa prethodne vlade u regiji, uključujući Njemačko-britansku inicijativu. Treba imati u vidu da će do tada, izborna kampanja uveliko uzeti maha u BiH. Ona je uistinu krenula i početkom ove godine, tako da ne mislim da ćemo vidjeti neku ozbiljniju evropsku inicijativu BiH - rekao je Veber.

Moguće kombinacije

Upitan da prokomentira moguće kombinacije u vezi sastavljanja vladajuće koalicije u Njemačkoj, Veber je kazao da nema puno opcija.

- Imali smo jasno najavu socijaldemokrata da ne stoje na raspolaganju novoj koaliciji. Ostaje samo Jamajka koalicija, sastavljena od CDU, liberala iz FDP i Zelenih, a sve to će sigurno duže trajati. Postoji i opcija, ako se stranke ne dogovore, da se ide na druge izbore, ali tradicija njemačkog parlamentarizma to ne poznaje jer se nikada do sada nije desilo – potcrtao je Veber.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.