BIH

Poslastice tuzlanske porodice veoma su tražene: Sve što neko zamisli, Alići naprave od čokolade

Vehid Alić svoje proizvode predstavio i na Bijeljinskom sajmu

Lj. Lj.

26.9.2017

Neobične predmete od čokolade proizvodimo već četiri godine. Ideja je došla od sina Eldana, koji radi u Italiji. On je to tamo vidio i predložio je da nešto slično radimo u Tuzli, uvodi nas u priču o svom „Čokoladnom svijetu“ Vehid Alić. On je na nedavno održanom Sajmu poljoprivrede u Bijeljini predstavio svoje neobične čokoladne maštarije kojima se raduju i djeca i odrasli. 

- Sve što neko zamisli, mi proizvedemo od belgijske čokolade. Čokoladu topimo u mašinama i na određenoj temperaturi prelijevamo u kalupe. Trenutno imamo oko 200 kalupa. Ljudi najviše traže loptu od čokolade, mobitele, reprodukcije dječjih igračaka, štikle. Prije dvije godine štikle su nam bile hit na sajmovima, proglašavane su proizvodom godine – govori Vehid.

On ističe da su Alići među rijetkima na prostoru bivše Jugoslavije koji proizvode neobične predmete od čokolade. Cijene njihovih proizvoda su prihvatljive - od jedne do 20 maraka.

- Belgija i Švicarska imaju najkvalitetniju čokoladu. U njoj je od 50 do 70 posto kakaa. Potrudili smo se da nabavimo najbolju sirovinu. Od nje se mogu proizvesti i kvalitetni proizvodi. Figure od čokolade proizvodimo pretežno po narudžbi. One podrazumijevaju i domišljatost naručioca. Proizvodimo sve, od uskrsnjih čokoladnih jaja, Djeda Mraza, pa do neobičnih igračaka, među kojima su mobiteli, lopte, torbice, automobili, sve od čokolade – navodi Alić.

Štikle od čokolade veoma tražene

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.