BIH

Šta je najbolji izbor za građane ove grijne sezone: Centralno grijanje najpovoljnije, za pelet treba i do 1.500 KM

E. HALIMIĆ

2.10.2017

Mnogi građani još imaju dilemu na koji način će zagrijavati svoje domove ove zime. Na to su najviše utjecali nizak životni standard i sve skuplji energenti.

Grijna sezona u Sarajevu počela je jučer, a centralno grijanje najčešći je oblik grijanja u urbanim sredinama.

Dobra alternativa

Srednja cijena grijanja putem toplana iznosi 1,65 KM po kvadratu stana. Prema tome, za grijanje stana od 60 kvadrata potrebno je blizu 100 KM mjesečno. Sezona grijanja najčešće starta početkom oktobra, a završava u maju, tako da je za sedam mjeseci potrebno izdvojiti blizu 700 KM.

Zbog teške materijalne situacije, mnogobrojni građani odlučuju se zimu provesti uz peć na drva. Metar drva košta oko 55 KM, a za iscijepana je potrebno izdvojiti između 60 i 90 KM. Za 60 kvadrata stambenog prostora tokom sezone potrebno je skoro deset metara, što je od 600 do 900 KM. 

Dobrom alternativom drvima smatra se pelet. Cijena ovog energenta izvan sezone bila je 250 do 300 KM, ali je ona s hladnijim danima porasla i do vrtoglavih 500 KM.

Tri tone peleta dovoljne su za ugodno zagrijavanje stana od 60 kvadrata za cijelu sezonu, što je u najboljoj varijanti 750 KM, a u najgoroj 1.500 maraka po sezoni.  

Tri konvektora

Grijanje na struju neopravdano je na lošem glasu kao najskuplje. Cijena električne energije za domaćinstva koja imaju jednotarifna brojila iznosi 13,46 feninga po kilovatsatu električne energije, a manje tarife 8,41 fening. Prema okvirnom izračunu, za stan od 60 kvadrata potrebna su približno tri konvektora ili električna radijatora koja će u toku sezone napraviti račun od 600 do 1.000 KM.

Bitna je izolacija

Stručnjaci upozoravaju da svaka od ovih vrsta grijanja ima svoje mane i prednosti te da potrošnja i kvalitet zagrijavanja u velikoj mjeri zavise od tipa stambenog objekta te vrste opreme koja se koristi. Također, stručnjaci upozoravaju da povećanoj potrošnji energenata, a samim tim i većim računima doprinosi i neadekvatna izolacija stanova i kuća.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.