BIH

U kakvoj su vezi SDA-ov ministar i Miroslav Kraljević: Ramić tajno sastanči s komandantom jedinice koja je trijebila Bošnjake

Ramić s Kraljevićem i Hadžiomerovićem: Tajni sastanak

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

2.10.2017

Edin Ramić, federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice, često na internetskoj stranici obavještava javnost o svojim susretima sa zvaničnicima, kao i posjetama općinama, naročito u entitetu RS. No, zanimljivo je da je Ramić "zaboravio" izvijestiti o svom susretu s kontroverznim načelnikom općine Vlasenica Miroslavom Mićom Kraljevićem, o čemu svjedoči i fotografija koju je "Avaz" dobio. Na njoj se vidi da je sastanku prisustvovao i Mujo Hadžiomerović, predsjednik OO SDA Vlasenica.

Brojne optužbe

S obzirom na to da je Kraljević osoba koju žrtve dovode u direktnu vezu s izvršenjem najgnusnijih zločina nad Bošnjacima tog kraja, Ramić je morao javnost obavijestiti o čemu je razgovarao s nekadašnjim komandantom specijalne jedinice policije u Vlasenici, koja je početkom agresije istrijebila Bošnjake tog kraja. 

Jer, ukoliko s Kraljevićem nije razgovarao o brojnim optužbama koje se vlaseničkom načelniku stavljaju na teret i ako nije insistirao na boljem životu povratnika u Vlasenicu, koji svakodnevno sreću svoje i dželate svojih najmilijih, kojih je samo u logoru Sušica ubijeno više od 1.600, postavlja se pitanje o čemu je Ramić pričao na očigledno tajnom sastanku s Kraljevićem, nekadašnjim kadrom SDS-a, a sada SNSD-a, koji je na čelu Vlasenice od oktobra prošle godine.

Ovih dana, kada je obilježena 25. godišnjica zločina nad logorašima zarobljenim u zloglasnom koncentracionom logoru Sušica, u kojem je mučeno 8.000 Bošnjaka iz Vlasenice i okoline, je li Ramić, kao potpredsjednik SDA i ministar, tražio istinu i pravdu u ime žrtava, jer je do sada za zločine u tom gradu presuđeno smo Goranu Viškoviću Vjetru, Predragu Bastahu Caru i Draganu Nikoliću Jenkiju?

Zna Ramić vrlo dobro da preživjele žrtve znaju ko su bili dželati, a i tokom ove posljednje tužne godišnjice zločina u Vlasenici jasno su rekli da je "na čelu općine Vlasenica jedan krvnik, dželat, komandir specijalne jedinice za likvidaciju Bošnjaka, kako silovanja tako i ubistava, Miroslav Mićo Kraljević". Zašto onda Ramić sjedi za istim stolom s krvnikom?

Ako on smatra da opravdanje ima u činjenici da je Kraljević načelnik Vlasenice, zašto onda nije javno rekao da se sastao s njim i zašto nije obavijestio javnost o sadržaju tog razgovora? Jer Kraljevićevo ime mnoge žrtve spominjale su u svojim svjedočenjima, i u Hagu i u Sarajevu, a on nikada nije odgovarao za zločine koje je sa svojim podređenima, pripadnicima tzv. specijalne policije na čijem je čelu bio, i počinio 1992. godine. Kako Bošnjaci danas žive u Vlasenici i je li Ramić njih pitao o Kraljevićevoj vladavini i o tome šta misle oni o njegovom susretu sa zloglasnim Mićom?

Ruka pravde

Danas, 25 godina od početka četničkog krvavog pira u Vlasenici, pitanje je ko štiti zlikovce od ruke pravde i pomažu li zločincima u pokušaju da se zaboravi na njihovu prošlost i zvaničnici SDA koji se tajno s njima sastaju, a u javnosti drugima imputiraju takve veze.

Je li ga pitao za sestru zločinku 

Kraljevićeva sestra Višnja Aćimović zvana Beba optužena je da je kao 20-godišnjakinja ubila 37 vlaseničkih Bošnjaka. Sud BiH početkom ove godine potvrdio je optužnicu koja "Aćimović tereti da je početkom juna 1992. godine, na lokalitetu između Metališta i Zalukovlja - Mračni dol, koje se nalazi u neposrednoj blizini logora Sušica, zajedno s više naoružanih NN pripadnika Vojske RS, učestvovala u ubistvu 37 muškaraca bošnjačke nacionalnosti koji su na to mjesto dovezeni autobusom iz zatvora koji se nalazio iza zgrade suda u Vlasenici".

Neka Ramić odgovori javnosti je li s Kraljevićem pričao i o ovim zločinima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.