BIH

“Slobodna Bosna” 2012. godine: (Š)pijun u Bakirovom kabinetu

Avdićeva nekada redovna rubrika "Noćas spaljujemo iluzije"

Piše: E.D.A.

2.10.2017

Senad Avdić godinama je, prije nego što će prošle godine ugasiti svoju novinu, najpogrdnije pisao i o KOS-ovcu Fikretu Muslimoviću, pa tako i u tekstu objavljenom u „Slobodnoj Bosni“ 6. decembra 2012. godine pod naslovom “Kabinetski (š)pijun: Fikret Muslimović osigurao skromnu sinekuru u kabinetu Bakira Izetbegovića”. Tema mu je bila tadašnja zvanična odluka o saradnji Muslimovića i Bakira Izetbegovića, bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Neraskidive veze

Iako bi Avdić danas, kada njegov žuti portal zavisi o Bakiru Izetbegoviću, najradije da ovaj arhiv ne postoji, ipak, podsjećamo na to šta je njegov list objavljivao: 

- Fikret Muslimović, predratni visoki oficir KOS-a, ratni načelnik Uprave bezbjednosti Armije BiH i najpovjerljiviji špijun Alije Izetbegovića, ponovno se vratio u kabinet bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Nekoć najmoćnijeg vojnog obavještajca angažirao je prije nekoliko mjeseci Bakir Izetbegović kojeg, baš kao i njegovog oca, s Muslimovićem vežu dugogodišnje, neraskidive veze.

Budući da se Fikret Muslimović nakon odlaska u mirovinu formalno prestao baviti špijunskim poslovima - sada ga se titulira kao vojno-političkog analitičara, angažiran je da za potrebe bošnjačkog člana Predsjedništva BiH pravi analize sigurnosne situacije u regionu.

Za analizu 600 KM

Faksimil teksta SB-a pod naslovom: “Kabinetski (š)pijun: Fikret Muslimović osigurao skromnu sinekuru u kabinetu Bakira Izetbegovića”

Tako je po nalogu Bakira Izetbegovića umirovljeni general Armije BiH angažiran po ugovoru o djelu koji je zbog zakonskog ograničenja prestao da važi nakon tri mjeseca.

Kako doznajemo, za Muslimovićeve je analize sigurnosnih prilika u regionu, što god to značilo, mjesečno iz državnog proračuna isplaćivano po 600 KM. Budući da je kabinet bošnjačkog člana Predsjedništva BiH potrošio sva sredstva koja su im bila na raspolaganju u 2012., ne treba sumnjati da će suradnja s vojno-političkim analitičarem Muslimovićem biti nastavljena naredne godine – piše u tekstu “Slobodne Bosne” od 6. decembra 2012. godine.

I nije bilo greške u ovom zaključku SB-a, jer je Muslimović i zvanično imenovan za savjetnika u kabinetu Bakira Izetbegovića.

“Obavještajni zombi od kojeg bi svako normalan digao ruke”

Avdićeva nekada redovna rubrika „Noćas spaljujemo iluzije”

U istom broju od 6. decembra 2012. godine Avdić se pitao i “zašto trebaju, osim ako postoji neki viši razlog, nacionalni, vjerski, geostrateški, Bakiru Izetbegoviću stručne, analitičko-sintetičke intelektualne usluge bespredmetnog, temeljito kompromitiranog “obavještajnog zombija“ Fikreta Muslimovića i zašto se iranski kulturno-obavještajni krugovi godinama vrte oko izraubovanog generala od kojeg bi svako normalan digao ruke, ili, ipak, treba poraditi na “višim razlozima“...” 

To je objavio u svojoj nekada redovnoj rubrici „Noćas spaljujemo iluzije“ pod naslovom: “Aco, braco: Moji su drugovi žestoki momci: Uloga Fikreta Muslimovića u porodici Izetbegović i kakve veze s njim imaju Iran, Haag, KOS...”, na čiji sadržaj ćemo podsjetiti u nastavcima našeg feljtona o političkim ubistvima.

(Sutra: Senad Avdić: Zašto je Bakir Izetbegović odabrao i unajmio baš Fikreta Muslimovića)

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.