BIH

Krijumčari sve češće koriste alternativne rute do EU: Broj migranata na bh. granicama sve veći, uvedene pojačane kontrole

Znatno porastao broj ilegalaca vraćenih iz Hrvatske

Piše: E. HALIMIĆ

3.10.2017

Broj migranata koji su zbog nelegalnog prelaska granice s Hrvatskom vraćeni u BiH u prvih šest mjeseci ove godine porastao je za čak 283,33 posto u odnosu na isti period prošle godine, rečeno je za „Avaz“ iz Granične policije (GP) BiH.

Visoki rizik

Također, u ilegalnom prelasku ili u pokušaju od 1. januara do 25. septembra ove godine otkriveno je 368 državljana zemalja visokog migracijskog rizika, što predstavlja znatno povećanje u odnosu na isti period prošle godine.  

 - Najveći broj nelegalnih migranata državljani su Afganistana (77 osoba), zatim slijedi Pakistan (65), a na trećem mjestu su državljani Sirije (40) - naveli su iz GPBiH.

Dodali su da aktuelna situacija u Srbiji i Makedoniji ukazuje na trend pronalaska alternativnih ruta kretanja prema zemljama EU, koje mogu uključivati i tranzit preko BiH.

 - Zbog registriranja većeg broja slučajeva korištenja tovarnog prostora teretnih motornih vozila za krijumčarenje migranata, Granična policija BiH uvela je privremenu mjeru pojačane kontrole - naglasili su iz GPBiH. 

Hadžović: Rute preko BiH

 Nije dramatično 

Analitičar iz oblasti sigurnosti Denis Hadžović kazao je za „Avaz“ da stanje još nije dramatično, ali da se vidi tendencija povećanja broja ilegalnih prelazaka bh. granice.

 - Posebnu opasnost stvaraju organizirane kriminalne grupe koje su preuzele posao krijumčarenja ljudi ostvarujući veliku zaradu. Budući da su granice država koje su se izvorno nalazile na migrantskoj ruti dodatno osigurane, oni sve češće koriste rute preko BiH – pojasnio je Hadžović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.