Damjan Gagić vrijeme najradije provodi uz košnice

BOSANSKA GRADIŠKA

Petogodišnjak i trogodišnjak najmlađi su pčelari u regiji: Nevenu i Damjanu pčelinjaci njihovih očeva omiljena su mjesta za igru

Autor: B. GRGIĆ
03.10.2017 20:15
A
A
A

Da pčelarstvo u Potkozarju ima odličnu perspektivu, pokazuju petogodišnji Neven Škorić iz Jazovca i trogodišnji Damjan Gagić, koji „pčelari“ u selima Kijevci i Vrbaška. I njihovi očevi Dario Škorić i Goran Gagić ubrajaju se u najmlađe pčelare u regiji. Ljubav prema pčelarenju u ove dvije porodice prenosi se s koljena na koljeno. 

Nevenu Škoriću iz Jazovca kod Bosanske Gradiške omiljeno mjesto za igru je očev pčelinjak. On svakodnevno satima boravi među košnicama i pčelama.

Brojni sajmovi

Ovog dječaka pčele uopće ne napadaju niti se ko sjeća da se ikad požalio na pčelinji ubod. Njihova kuća okružena je košnicama, čistom prirodom i pašnjacima. Pčelarstvo je tradicija u ovoj porodici. Time su se bavili Nevenov djed Slavko, pradjed Piljo i ostali preci, a ljubav prema pčelama i medu prenosi se generacijama s koljena na koljeno.

 - Pčelarstvom se bavim intenzivno. Imam 60 košnica, pletem i trnke od raževe slame, hvatam rojeve, proizvodim raznovrstan med. U početku sam Nevena tjerao dalje od pčela, strahujući da ga ne ubodu. Ipak, on je mjesto za igru pronašao tamo gdje mnogi ne smiju ni da privire. Zanemario je igračke i razvio prijateljstvo sa pčelama - kazuje Dario Škorić.

  • Neven Škorić igra se s pčelama i nikad ga nijedna nije napala
    Neven Škorić igra se s pčelama i nikad ga nijedna nije napala

Neven kaže da mu je najljepše u pčelinjaku te da se divi vrijednim pčelama koje neprestano lete od košnice do cvjetova sakupljajući polen.

A da Neven Škorić nije usamljen među dječacima zaljubljenim u pčele i košnice, potvrđuje trogodišnji Damjan Gagić. Damjanovi roditelji Goran i Danijela su pčelari, učesnici brojnih pčelarskih sajmova u regionu i aktivni članovi Udruženja proizvođača ekološke i organske hrane.

Goran je ljubav prema pčelama naslijedio od stričeva, a siguran je da će pčelarstvo među Gagićima nastaviti njegov sin Damjan.

- U maju 2011. godine stric mi je za rođendan poklonio košnicu i roj. Danas imam 25 društava i registrovan pčelinjak. Redovno izlažemo med i ostale proizvode na sajmovima i drugim manifestacijama - kaže Goran.

Snažna perspektiva

Ljubav prema pčelarstvu već u trećoj godini pokazao je i Damjan. On se igra pčelarskim rekvizitima, a s roditeljima ide na sajmove i izložbe.

- U dvorištu se igra dijelovima košnica, ramovima, rekvizitima. Nabavili smo mu pčelarsko odijelo, sasvim je izvjesno da će i on pčelariti – ističe ponosni Goran Gagić.

  • Dario Škorić plete trnke i hvata rojeve
    Dario Škorić plete trnke i hvata rojeve

Ova dva primjera jasno pokazuju da pčelarstvo u Potkozarju i Lijevče polju ima snažnu perspektivu. I ne samo pčelarstvo nego i ljubav i predanost prema prirodi, ljudima, proizvodnji zdrave i organske hrane.

Sviđa mu se kako zuje  

- Sviđa mi se kako pčele zuje i unose med. Hodaju mi po prstima i lete kada podignem ruku. Ponašaju se kao bubamare, hodaju po dlanu gore-dolje, a onda polijeću s vrha prsta kada podignem ruku. Pogledajte kako su vrijedne i stalno lete. I ja ću biti pčelar – govori petogodišnji Neven Škorić.