Foto: Tahirović: Haški tribunal već je jednom jasno odlučio

Ogorčen reakcijom iz susjedstva

Murat Tahirović : Potez Srbije je farsa, zahtjev za puštanje Mladića bit će odbačen

Autor: E. Ma.
05.10.2017 15:25
A
A
A

Nakon što je Vlada Srbije dala garancije za privremeno puštanje ratnog zločinca Ratka Mladića na slobodu, za kojeg će Međunarodni sud pravde u Hagu izreći prvostepenu presudu u novembru, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović rekao je za „Avaz“ da je riječ o farsi za javnost. 

Upitno je, kaže, zbog čega Vlada Srbije izdaje garancije i kojim povodom s obzirom na to da će presuda Mladiću biti izrečena za nešto više od mjesec.

- Potpuno je jasno da će zahtjev Srbije biti odbačen. Sud se već očitovao u maju 2017. kada je Rusija dala garancije za privremeno puštanje Mladića na slobodu, i vrlo jasno je rečeno zbog čega se Mladić ne može pustiti na privremenu slobodu. Prije svega, on se duže od decenije krio i izbjegavao pravdu, u Haški tribunal došao je u vrlo lošem zdravstvenom stanju i zahvaljujući ljekarima u pritvorskoj jedinici, ali i ljekarima iz Holandije, njegovo zdravstveno stanje je stabilno i može normalno prisustvovati izricanju presude – kazao je Tahirović.

On je osudio potez Srbije da izda garanciju za Mladića, jer nastavlja štititi optužene za ratne zločine.

- Iz te zemlje imamo jednu priču za javnost u kojoj se navodi da prošlost treba ostaviti iza sebe i gledati u budućnost. No, onda imamo ovakve udarce gdje se daje podrška optuženim i osuđenim ratnim zločincima i gdje se na sve moguće načine pokušava negirati zločin u BiH, uključujući i genocid u Srebrenici i gdje se dira u rane žrtava – istakao je Tahirović.