BIH

Muslimovićeve laži u sudnicama

Faksimil Avdićeve kolumne od 23. juna 2011. godine u kojoj žali što nije napisao svoj vojno-obavještajni ciklus/opus na temu Fikreta Muslimovića Fiće

Piše: E.D.A.

5.10.2017

Među brojnim tekstovima Senada Avdića za koje bi on danas, kada je potpuno pao pod utjecaj bošnjačkog člana Predsjedništva BiH i lidera SDA Bakira Izetbegovića, najviše želio da ih nikada nije napisao u svojoj propaloj “Slobodnoj Bosni”, nalazi se i još jedna kolumna “Noćas spaljujemo iluzije” koju je objavio 23. juna 2011. godine pod naslovom: “A sada mudro Marjanovo”.

I tu je Avdićeva omiljena tema bio Fikret Muslimović, nekadašnji visoki oficir KOS-a, a sada bliski saradnik Bakira Izetbegovića.

Smrdljivi film

- Eh, da sam ja, bogdo, dvadeset godina mlađi i deceniju iskusniji, vjerovatno bih dovršio svoj vojno-obavještajni ciklus/opus na temu FIKRETA MUSLIMOVIĆA FIĆE, prema svim pozitivnim saznanjima, najdarovitijeg obavještajca kojeg je Jugoslovenska narodna armija izlegla/izrodila.

Ima u onom strukturalno kvarnom filmu “Lepa sela lepo gore” Srđana Dragojevića scena u kojoj rashodovani sarajevski “Walter“ Bata Živojinović, zadrti “jugonostalgičarski“ oficir uhvaćen u virtualnoj klopki (tunelu), apeluje na svoga “klasića“ sa druge strane fronta, “kapetana Muslimovića“ da prestane sa agresijom i dozvoli hrabrim srpskim borcima da se časno izvuku iz tog klaustrofobičnog tunela.

Taj smrdljivi film, koji je imao ambiciju pokazati svu “apsurdnost rata“ ne valja isključivo zato što je netačan u polaznoj osnovi - nikada faktički nikoga u Višegradu nije “kapetan Muslimović“ držao u talačkoj krizi - u to je vrijeme stotine i hiljade ljudi poklao, popalio Milan Lukić i pridruženi članovi tog zvjerskog projekta: Haški sud je adekvatno presudio Lukića na doživotni zatvor.

Strašno je, jezivo je, ovih dana gledati kako “slavni režiser“ Emir Kusturica baulja po Višegradu, na čelu sa Miloradom Dodikom - pravit će nekakav Kamengrad, Andrićgrad, ambijentalni kutak za putnike namjernike. E, moj jadni Emire: čak i tvoj dugogodišnji

šef Jovica Stanišić, optužen za najteža krivična djela u Haagu, ograđuje se, zgražava nad pokoljima, neposrednim, krvavim naturalističkim klanjima na višegradskoj ćupriji!

Ima jedna kuća, nekoliko stotina metara prečnika udaljena od “simbola antiratnog“, u kojoj je desetine žena silovano, zapaljeno. Hej, čovječe, odakle ti uopće investicijski elan, produkcijski entuzijazam da nakon svih tih Lukićevih zvjerstava, “ratnih postignuća“, nezapamćenih, raspamećenih strašnih zločina (ne osuđujući ih, pri tome) gradiš bilo šta i ‘ladno uđeš u “višegradski investicijski ciklus“!

Nisam daleko otišao, ne morate se plašiti. Fikret Muslimović, visoki predratni oficir Kontraobavještajne službe Jugoslavenske narodne armije (mislim, ne bih se smio zakleti, da je Kustin otac Murat radio za tu službu od početka do kraja eks-jugoslavenske

agonije), u svakom sudskom predmetu koji zahvata žrtve pripadnika Armije BiH ciklično se pojavljuje u sudnicama.

 “Nestranački” svjedok

U sudskom predmetu protiv optuženih za zločine nad Hrvatima u Bugojnu, Muslimović je kategoriziran kao “ekspert-vještak“, u nekim ranijim suđenjima pronaći ćemo Muslimovića kao svjedoka-analitičara, dok se na suđenju za zločin nad Hrvatima u selu Trusina penzionirani svjedok Muslimović pojavljuje kao običan, nestranački svjedok. Strašan, užasan je zločin nad hrvatskim civilima. U slučaju Bugojno, dakle, Muslimović ekspertski

precizno dokazuje kako se zločin nad zatočenim Hrvatima desio mimo volje i izvan nadležnosti organa bezbjednosti Armije BiH, dakle Muslimovića osobno. Laže.

Njegov podređeni oficir sigurnosti Ramiz Dugalić me odvezao u Bugojno: o zločinima ništa nisam znao, ali je savjetnik Alije Izetbegovića Fikret Muslimović morao sve znati - Dugalić je po hijerarhijskoj liniji morao izvijestiti Muslimovića o svakoj potankosti, a pogotovo o zločinima – objavio je Senad Avdić u svojoj kolumni od 23. juna 2011. godine.

 Ko nije radio za Fiću tretiran je kao “neprijateljski ešalon”

- Povjerio mi se prije nekoliko godina jedan korektan srbijanski oficir koji je kratko prije rata surađivao sa Muslimovićem: “Od tridesetak vojnika i starešina muslimana, pola je radilo za Fiću (Muslimovića), a druga polovina je bila tretirana kao ‘neprijateljski ešalon’” - tvrdio je Senad Avdić prije šest godina.

(Sutra: Nije Fikreta Muslimovića izabrao Izetbegović, nego “targetirala“ viša sila, ista ona koja je sahranila svog vjernog suradnika Murata Kusturicu)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.