BIH

Načelnik Berilo promijenio kupoprodajni ugovor: „Buroj“ Trnovu uplatio tek 50 hiljada maraka

Potemkinovo selo u Prečkom polju

Piše: S. KURT

7.10.2017

Prošla je već godina otkako je u Prečkom polju, ispod Bjelašnice u Trnovu, svečano položen kamen temeljac za, kako je tada najavljivano, turistički kompleks neviđen u svijetu. 

Utrkivali se i vlast i investitor u pohvalama, kako će naselje, vrijedno 4,5 milijardi KM, koje će tu nići, eto odmah za dvije godine privući milijarde investicija u Bosnu i Hercegovinu. 

Izvještaj revizora

Godinu kasnije, naša je ekipa zatekla na gradilištu tek desetak radnika i 70 zastava kompanije „Buroj International“, investitora ovog Potemkinovog sela iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. O realnom stanju niko neće da priča, ni vlasti u Trnovu, ni vlasnik „Buroja“. Tek, jasno je iz izvještaja federalnih revizora da ništa nije uredu.

Naime, 21. septembra prošle godine, prema ugovoru o kupoprodaji, „Buroj“ je od Općine Trnovo kupio 203.927 metara kvadratnih, po 10 KM po kvadratu, što je ukupno iznosilo 2.039.270 KM.

- Kupac je na ime kapare 30. avgusta 2016. izvršio uplatu u iznosu od 50.000 KM. Preostali dio ugovorenog iznosa od 1.989.270, shodno ugovoru o kupoprodaji, kupac je bio obavezan uplatiti u roku od 90 dana, a trećinu kupoprodajne cijene u roku od 30 dana – navodi se u izvještaju revizora.

Posebno se ističe i član ugovora prema kojem bi kupoprodajni ugovor trebao biti raskinut ako „Buroj“ u naznačenom roku ne plati svoj dio.

Vanredne okolnosti

Naravno, do toga nije došlo, pa je općinsko vijeće u decembru izmijenilo odluku i promijenilo rokove, bez obzira na činjenicu da „nije bilo vanrednih okolnosti“.

U međuvremenu, načelnik Trnova Berilo izdao je 59 urbanističkih saglasnosti „Buroju“, ali revizorima nikad nisu prezentirani dokazi da su ispunjeni preostali dokumenti te da je investitor podnio zahtjev za odobrenje za gradnju.

„Buroj International Group“, što je novo ime za „Buroj“ d. o. o. Trnovo, mora do kraja ovog mjeseca platiti trećinu iznosa od 629.757 KM, a do 30. novembra i ostatak ugovorene cijene od 1.359.513. KM. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.