BIH

Građani dali sav novac, investitor zgrade ide u stečaj: Kako bi spriječili otimačinu, ušli u nedovršene stanove

Borba Tuzlaka za svoju imovinu traje godinama ( A. Bajrić)

Piše: A. HADŽIĆ

9.10.2017

Dugogodišnja borba Tuzlaka za stanove koje su kupili u zgradi „15. maj“ na Brčanskoj Malti jučer je rezultirala njihovim masovnim ulaskom u svoje nedovršene objekte.  

Bio je to jedini način da stanove koje su potpuno isplatili Direkciji za izgradnju Tuzle, a koja je investitor i izvođač radova na zgradi, spase od otimanja prije nego što bude proglašen stečaj nad Direkcijom, što, po svaku cijenu, kako saznajemo, želi uraditi gradska administracija čiji je Direkcija dio. 

Propast Direkcije

- Mi smo ušli u stanove zato što je to jedini način da zaštitimo imovinu koju smo platili. Čuli smo da je Direkcija za izgradnju podnijela zahtjev za stečaj uz saglasnost načelnika Jasmina Imamovića i njegove administracije, a koji su duboko involvirani u njenu propast još od 2003. godine, kada je podignut kredit za gradnju Panonike. Sve to rade, a da nisu ispunili obaveze koje su preuzeli ugovorom o prodaji stanova.

- Prije dva dana tražili smo od Direkcije da nam, bez obzira na to što nisu ispunili obaveze po ugovoru, preda stanove u stanju u kakvom su, kako bismo mi svojim novcem dovršili radove koje oni nisu, na šta nam je direktorica, kakvog li cinizma, odgovorila da to neće učiniti jer „nije po zakonu“ – kaže za naš list Sevleta Avdić, jedan od kupaca stana u zgradi „15. maj“.

Građani zaprijetili i sudskim procesom

Atraktivne lokacije

Stanari koji su jučer ušli u nedovršene stanove u zgradi „15. maj“ iz njih, kažu, nemaju namjeru izaći dok Direkcija ne ispuni svoje obaveze. U protivnom, cijeli slučaj završit će na sudu. Hoće li ovo biti početak odmotavanja klupka i drugih nelegalnih radnji koje se vežu uz Direkciju za izgradnju Tuzle, posebno kada je u pitanju prodaja, ali i otimanje državnog zemljišta na najatraktivnijim lokacijama u gradu od graditelja bliskih politikama na vlasti, inače vrijednog milione maraka, saznat će se vrlo brzo.

Dugovi „Gipromu“ 

Jedan broj stanova u objektu „15. maj“ gradila je i građevinska firma „Giprom“ iz Tuzle. Toj kompaniji, kako saznajemo, kupci, za razliku od onih koji su stanove kupovali od Direkcije za izgradnju, duguju nekoliko stotina hiljada maraka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.