BIH

Drastična poskupljenja: Kilogram putera skuplji za 4, a pelene za čak 8 maraka

Piše: A. ČENGIĆ

9.10.2017

Potrošačka korpa sve je skuplja. Cijene hrane, ogrjeva, tehnike... od početka godine su rasle, pa su u septembru za 2,7 posto bile više nego u decembru 2016. Taj postotak mnogo je viši ako poredimo današnje cijene s onima od prije četiri godine. 

Skuplji su puter, med, čokolade, cigarete, duhan, toaletni papir, voda, drva, mašine za suđe i veš, boravak u obdaništu... 

Kuhinjska so

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, prosječna cijena putera u septembru 2013. iznosila je 16,53 KM po kilogramu, a danas je 20,2. Osjetna je razlika i u cijeni jednokratnih pelena. Prije četiri godine prosječna je bila 9,88, a danas je 17,9 KM.

Također, banane su skuplje za pola marke, med za 70 feninga, crna čokolada, ulje i grah za pola marke, cigarete za oko 1,30 KM, kuhinjska so za 30 feninga, kilogram pastrmke skuplji je za 1,20 KM, voda za 20 feninga...


Što se tiče bijele tehnike, više su cijene mašina za suđe (12,35 KM) i veš (8,19 KM), usisivača (23,95 KM). Rast cijena s kojim je počela godina nastavljen je i u septembru, a tiha poskupljenja izražena su u svakom mjesecu. 

Da građani imaju razloga za zabrinutost od novih poskupljenja, pokazuje i podatak da su cijene nafte na svjetskom tržištu dodatno porasle i dostigle najviši nivo u posljednjih pet mjeseci.

U skladu s ustaljenom praksom, s porastom cijena goriva u BiH dolazi do lančanog poskupljenja osnovnih životnih namirnica.

Borba na tržištu

- Ako se povećaju cijene goriva, one neće biti kao one koje smo imali prije skoro tri godine, kada smo imali niže cijene proizvoda nego sada. Proizvođači nemaju osnova da dižu cijene svojih proizvoda dok cijena goriva ne bude viša nego prije tri godine, kada je i bilo najskuplje. Apsolutno ne odobravamo nikakva poskupljenja – kazala je za „Avaz“ Gordana Bulić iz Udruženja „Klub potrošača“ Tuzlanskog kantona.


Bulić: Povećanje cijene goriva

Dodala je da je velika borba na tržištu i da će svi proizvođači, trgovci i distributeri pokušati biti konkurentni, ali isto tako da je činjenica da je osjetan rast cijena.

Narodu mažu oči  

U Udruženju potrošača Federacije BiH upozoravaju da je kupovna moć građana dodatno pala te da ih svaka korekcija cijena, pa čak i ona najmanja, dodatno iscrpljuje. Ističu da je zbog toga veći broj bh. potrošača primoran kupovati osnovne proizvode na akcijskoj prodaji ili robu pred istekom roka trajanja.

- Iz dana u dan sve je skuplje. Mnogi proizvođači mažu oči građanima tako što im za istu cijenu prodaju proizvode, ali manje kilaže - upozoravaju iz Udruženja.

Riječ građana

Goražde


- Vlasti su se obavezale da će poštivati evropska dokumenta i međunarodni pakt o građanskim i socijalnim pravima i moraju osigurati primjeren standard građanima i poboljšavati ga. Sa akcizama na gorivo doći će i do novih poskupljenja, a sigurno ne i do povećanja plaća i penzija - rekao je Samir Kanlić.


Samir Kanlić

- Cijene svakodnevno rastu i to enormno. Do 10 posto bi se moglo tolerirati, ali to ide i do 50 posto. Nažalost, najviše poskupljuje hrana. Država bi mogla kontrolirati marže ili uvesti limit na osnovne životne namirnice. Sa ovakvim režimom formiranja cijena, građani najviše ispaštaju - rekao je Esad Muhić. 


Esad Muhić

- Potrošačka korpa svakodnevno je mnogo teža za ponijeti, a i novčano podnijeti. Trebalo bi demistificirati pojam „prosječna plaća“ i početi razmišljati o onima sa minimalnim primanjima. Diferencirana stopa PDV-a jedan je od načina - rekao je Amar Imamović.


Amar Imamović

Kakanj

- Svakim danom život postaje sve teži i teži. Umjesto da pojeftinjuju pojedine proizvode i omoguće malo normalniji život, ova vlast nam svakim danom servira neko novo „ludilo“ od cijena. Da bi preživjeli treba najmanje 1.000 KM,a većina živi od 300 - kaže Azra Trako.


Azra Trako

- Mi penzioneri više ne možemo ni da pratimo sva ova poskupljenja jer smo stari i nemoćni. Jedni lijekovi su ove sedmice po jednoj cijeni, a druge po drugoj. Dok poplaćamo režije u trgovinu više i ne idemo. Jednostavno nemamo „zašta“ kupiti - rekao je Risto Mijatović.


Risto Mijatović

(Az. S.)

Bosanska Gradiška


- Do određene mjere je logično što poskupljuju poljoprivredni proizvodi, jer godina je bila sušna, a voćari i povrtlari su zbog navodnjavanja imali veće troškove. Ali, da li je logično da poskupljuju lijekovi ili odjeća. Mislim da nije - kazao je Đuro Matković.


Đuro Matković

- Pošto radim u prodavnici primjećujem da poskupljuju cigarete, kafa, voće, povrće... Zabrinjava što toliko poskupljuju drva za ogrijev, pelet ili recimo školski pribor. Mislim da ima i opravdanih i neopravdanih poskupljenja - kaže Milojka Dragičević.


Milojka Dragičević

- Pesimista sam u pogledu poskupljenja. Mislim da će doći do nove serije poskupljenja, a plate ne mrdaju, samo da ih poslodavci još ne smanje. Mislim da su nakupci i razni lobiji veliki problem ovoga društva - rekao je Dragoljub Babić.

(B. G.)

Dragoljub Babić

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.