BIH

U blizini crkve bosanskih kraljeva kod Visokog: Polažući cijevi za plin, radnici u Milima našli skelet iz srednjeg vijeka

Skelet pronađen tokom uređenja lokalnog puta ( N. Smajović)

Piše: E. TRAKO – N. SMAJOVIĆ

10.10.2017

U Milima kod Visokog, najznačajnijem historijskom nalazištu u BiH, pronađen je ljudski skelet, saznaje „Dnevni avaz“.

Nakon što je počelo asfaltiranje i uređenje lokalnog puta između Arnautovića i Mulića, na području općine Visoko, prilikom polaganja cijevi za plin radnici su u blizini crkve bosanskih kraljeva u Milima naišli na kompletan skelet.

Krajnja nebriga

O pronalasku su obaviještene Općina i Policijska stanica u Visokom, a na lice mjesta izašli su i uposlenici Zavičajnog muzeja, jer se smatra da u ovom slučaju nije riječ o krivičnom djelu, već da se skelet na tom mjestu nalazi već dugi niz godina.

Na licu mjesta bio je i ugledni historičar, prof. dr. Enver Imamović, koji je za naš list potvrdio da je riječ o izuzetno vrijednom pronalasku.

- Ovo je sto posto srednji vijek, iz kompleksa mauzoleja bosanskih vladara. Tu je otkrivena grobnica kralja Tvrtka s plaštom, koji je bio potpuno očuvan. Mili su inače jedan od naših najznačajnijih lokaliteta. Okolo je nađeno skoro 80 grobnica. Tu su bile popratne zgrade koje su sačinjavale jezgro bosanske države. Naišao sam na fragmente kamena, ostatke arhitekture. Općina Visoko dala je da se napravi neki put nekoliko metara od tih zidina, a s druge strane cesta je odranije presjekla taj lokalitet. To je krajnja nebriga – kaže profesor Imamović.

Elvedin Šabanović, direktor Zavičajnog muzeja Visoko, kaže da je skelet prebačen u prostorije muzeja.

- Sada su na potezu ljudi iz Zavoda za zaštitu spomenika koji trebaju obaviti određene procedure, nakon čega bismo trebali imati više podataka o pronalasku - kazao je Šabanović.

Imamović: Okolo nađeno 80 grobnica | Šabanović: Obaviti određene procedure

Grobno mjesto

Skelet je nađen na izuzetno bogatom arheološkom području, jer se upravo u Milima nalazila crkva bosanskih kraljeva, a ta crkva bila je njihovo krunidbeno i grobno mjesto.

Iako je rano govoriti o tome kome skelet pripada, s obzirom na mjesto pronalaska i blizinu crkve, postoji mogućnost da je riječ o ostacima upravo iz vremena bosanskih kraljeva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.