Katastrofalni uvjeti u Centru za hemodijalizu SKB Mostar

Dramatično upozorenje Udruženja hroničnih bubrežnih bolesnika HNK: Isključit ćemo se s dijalize

Autor: M. H.
11.10.2017 14:57
A
A
A

Udruženje hroničnih bubrežnih bolesnika HNK najavilo je da će se 26. oktobra pacijenti Centra za hemodijalizu Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar isključiti s dijalize i da će se okupiti ispred ove zdravstvene ustanove. Na taj način žele upozoriti na katastrofalan položaj u kojem se nalaze dijalizni bolesnici u FBiH, koji već duže vrijeme traže donošenje izmjena i dopuna Zakona o transplantaciji organa FBiH.  

Izmjenama zakona omogućilo bi se povećanje broja transplantacija u FBiH, kao i bolji uvjeti u dijaliznim centrima u kojima se trenutno koristi zastarjela aparatura. Blago Vidačković, predsjednik Udruženja, kaže da Centru gravitira 90 dijaliznih pacijenata te da su primorani na ovaj čin, jer država za njih nema sluha.

- Ako nam ne budu dali što tražimo, mi ćemo zatvoriti dijalizu i baraku u kojoj se Centar nalazi, jer ovo se više ne može trpjeti. Ja 28 godina idem na dijalizu. To je takvo mučenje, a transplantacija bubrega promijenila bi mi život nabolje i konačno bih bio normalan čovjek - navodi Vidačković, dodajući da je njihov prvi zahtjev da se BiH pridruži „Eurotransplantu“, evropskoj organizaciji za transplantaciju organa.

Drugi zahtjev je da se u Centar za hemodijalizu SKB pošalju novi aparati.