BIH

Poznate mame o Međunarodnom danu djevojčica za Avaz.ba: To su čarobna bića, bez kojih se ne može

Piše: A.MISIMOVIĆ

11.10.2017

Međunarodni dan djevojčica obilježava se širom svijeta još od 2011. godine.

U cilju boljeg života djevojčica, kao i pružanja prilike da pokažu vodstvo i postignu svoj puni potencijal, UN su 11. oktobar proglasili kao Svjetski dan ženskog djeteta.

Djevojčice, žene, majke, liderice, nježniji spol, ali ništa manje vrijedne niti sposobne od muškog roda.

Njihova uloga kroz historiju se mijenjala, nekada im je glavna uloga bila da budu domaćice, a danas mogu biti sve što požele.

Pitali smo poznate majke kako se one osjećaju na današnji dan, a podijelile su sa nama i najslađe utiske sa svojim kćerkama.

- Meni je svaki dan "Dan djevojčica", preciznija da budem, Lenin dan, i to traje već 20 mjeseci – iskrena je bila Adrijana Gavrić, poznata voditeljica N1 televizije.


Kako je kazala, u današnje vrijeme je jako teško odgajati dijete - čak i sama ponekad strahuje zbog toga.

- Ona je jedna jako živahna i vesela djevojčica koja već sada dobro zna šta želi, a šta ne. Zna biti jako tvrdoglava, ali ja to pripisujem njenom horoskopskom znaku, jarcu. Želim da je samo zdrava, sretna i vesela – kazala nam je Adrijana.

Još jedna majka podijelila je s nama svoju sreću zbog ovog dana, a kako kaže još od malena je sanjala da ima kćerku koju bi učila svemu čemu su je njeni roditelji naučili. Lajla Ćesko je danas majka 11-godišnje djevojčice.

- Ponosna sam što imam djevojčicu. Volim s njom razgovarati svakodnevno o tome da treba znati koliko vrijedi, da je kao žensko posebna u ovom svijetu i BiH. Nijedna djevojčica ne treba dozvoliti da bude potcijenjena zato što je žensko i slabiji spol, jer možda smo krhkije, ali smo posebne – kazala je Lajla Ćesko, voditeljica i urednica RSG radija.

- Nismo našminkani ali smo nasmijani i raščupani. Nismo ušminkani i nacifrani, ali smo u savršenom skladu - riječi su Maje Talović, make-up artistkinje uz porodičnu fotografiju koja bi otopila i najhladnija srca.

Kako je kazala, živimo u svijetu u kojem je teško odgajati djecu, ali sreću zbog njih nije krila.

- Imam privilegiju da sam majka troje mališana, od kojih je jedna djevojčica. Nisam osoba koja se puno obazire na rodne skupine jer djeca su djeca, ali su ženska zaista čarobna. Mislim da svaka majka potajno priželjkuje djevojčicu, jer je veza između njih posebna – kazala je Maja Talović, make-up artist.


Ika Ferrer Gotić je, kako kaže, dobila najveći poklon od Boga, dvije prekrasne kćerkice, budući da je oduvijek željela biti majka upravo djevojčicama.

- Posebna veza između nas govori o tome koliko smo uistinu slične kao ljudi i gledati ih kako postaju ova divna, poštena, srdačna i ljubazna bića je najveća privilegija koju sam imala u životu - kazala je Ika, producentica i voditeljica vijesti BHRT-a.

Ika je dodala i to da najviše voli njihove "ženske razgovore", kada su same one cure.




Ana Kotur, aktivistica i dobitnica nagrade UNWomen, istakla je važnost ovog dana, jer skreće pažnju da djevojčice moraju biti ravnopravne sa dječacima, pogotovo u društvima kao što je bosanskohercegovačko. 

- U vrijeme ekonomske nestabilnosti i nepovoljnog položaja svakog građanina/ke, bitno je imati na umu da moramo izjednačiti položaj djevojčica sa položajem dječaka jer prvo djevojčice bivaju pogođene i tradicionalnim shvatanjima i svim nepovoljnim utjecajima. Ravnopravna djevojčica znači stabilnu, jaku i ravnopravnu ženu - zaključila je Ana.

Šta još možemo reći osim poželjeti svim majkama i djevojčicama sretan današnji dan, i to da se svaki dan podsjete koliko su divna bića, stvorena za ljubav.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.