BIH

"Shell" se vraća u BiH da traži naftu?!

„Shell“: Povukli se 2015. godine

Piše: M. AŠČIĆ

14.10.2017

Jedna od najvećih svjetskih naftnih kompanija „Shell“ iskazala je interes za ponovnu saradnju s predstavnicima Vlade FBiH kada su u pitanju istraživanje i eksploatacija crnog zlata na području Federacije, saznaje „Dnevni avaz“. 

Snažna volja

Predstavnici „Shella“ već su za 23. oktobar u Sarajevu zakazali sastanak s čelnicima Vlade FBiH. 

Oni su iskazali snažnu volju da se vrate u pregovore s Vladom FBiH i dobiju koncesiju za istraživanje. 

Ovu informaciju potvrdio je jučer za „Dnevni avaz“ i Nermin Džindić, ministar energije u Federalnoj vladi.

- Tačno je da su zakazali sastanak i vidjet ćemo šta će od svega biti. Interes da se vrate postoji – rekao nam je kratko Džindić.

Ova kompanija iz pregovora s Vladom FBiH iznenada se povukla 2015. godine, a 2011. su imali potpisan Memorandum o razumijevanju, koji je produžavan i 2013. i 2014. No, kada je Memorandum istekao 4. oktobra 2014., saradnja nije nastavljena.


Džindić: Vidjet ćemo šta će se desiti

Tada su iz Vlade saopćili da je to bila želja „Shella“, i to zbog situacije na svjetskom tržištu nafte i analiza ove kompanije. Ali, nezvanične informacije govorile su da predstavnici „Shella“ nisu mogli naći zajedničku riječ s čelnicima Vlade koja je imenovana sredinom 2014. Memorandum je potpisao i produžavao bivši saziv Vlade.

Skupocjena bušotina

Ova firma u pregovorima s Vladom tražila je dodjelu koncesije uz namjeru da naftu traži u predjelu Dinarida. „Shell“ je u svojim analizama ocijenio da se nafta na ovom području nalazi na dubini od 4.000 do 8.000 metara.

Za samo jednu bušotinu planirali su izdvojiti 75 miliona dolara.


Naredne sedmice odluka o izboru konsultanta

Džindić nam je potvrdio da će početkom naredne sedmice biti održan sastanak na kojem će biti donesena konačna odluka o raspisivanju javnog poziva za izbor stručnog međunarodnog konsultanta koji će pregovarati s potencijalnim istraživačem nafte.

Ministar tvrdi da je posao međunarodnog konsultanta da vodi pregovore i izabere najstručniju kompaniju kako bi bio potpisan za Federaciju najpovoljniji ugovor.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.