BIH

Svjetski dan hrane: Jesmo li svjesni šta jedemo

Herceg: Građani u BiH jedu hranu punu pesticida

Piše: A.MISIMOVIĆ

16.10.2017

Hrana je preduvjet ljudskog opstanka i blagostanja te temeljna ljudska potreba. 

Danas se obilježava Svjetski dan hrane, koji je zvanično proglašen još davne 1979. godine na konferenciji Svjetske organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO).

Savremeni način života potisnuo je tradicionalni način prehrane i zamijenio ga industrijskim prerađevinama.

Organska proizvodnja u usponu

Prema riječima predsjednika Saveza Organsko FBiH, Sejada Hercega, u BiH građani jedu hranu punu pesticida.

- Karenca koja se koristi u poljoprivredi je slobodni radikal, odnosno karcinom koji se nalazi u organizmu i to narušava naše građane – kazao je Herceg.

Ako pogledamo razvoj organske poljoprivredne proizvodnje na svjetskom nivou, zabilježeni su veliki pomaci i uspjesi.

Zdrava ishrana

- Povećanje organske proizvodnje na svjetskom nivou raste od 10 do 20 posto, a potražnja u pojedinim zemljama je i do 40 posto – navodi Herceg.

Iz ovog saveza podstiču na zdravu ishranu, proizvode koji nemaju nus pojava, pesticide ili vještačka gnojiva.

Trebamo biti svjesni da organska hrana nije ništa skuplja od konvencionalne, a zdravlje mora biti na prvom mjestu.


Odlična u borbi protiv umora i depresije

Povodom Svjetskog dana hrane razgovarali smo i sa nutricionistom International Healtha, Kenanom Mandrom, a koji je samo za vas donio nekoliko savjeta uz koje možete promijeniti vaše prehrambene navike.

- Zdrava ishrana se ne zasniva samo na usvajanju zdravih životnih navika nego odricanju od loših prehrambenih i životnih navika čime ćete se osloboditi negativnih efekata loše prehrane kao što su hronični umor, depresija, ovisnost o hrani i naravno suvišni kilogrami – kazao je Mandra.

Preporučuje da se jede što više domaćeg povrća, mesa, svježe ribe, jaja, punomasnog sira, maslaca i maslinovog ulja, domaćeg suhog mesa, iznutrica, fermentiranog povrća, orašastih plodova.

Savjet za doručak: dva kuhana jaja, malo punomasnog sira i goveđe pečenice te uz to popiti jedan domaći kefir. Ovo bi nam trebalo biti dovoljno tokom cijelog dana.

Savjet za večeru: Mandra preporučuje varivo od povrća, komad mesa, ili riba, sa velikom salatom prelivenom maslinovim uljem. 

Ovako ćete zapravo imati dva obroka dnevno što je značajna ušteda vremena i novca.

Pripremite organizam za zimu

Povrće je jako zdravo i trebamo ga jesti uz svaki obrok. Za period jesen/zima  Mandra savjetuje da se jede fermentirano povrće.  

- Domaći kiseli kupus je izvrsna namirnica bogata vitaminima i probiotičkim bakterijama koja može da nas zaštiti od gripa i virusa – istakao je Mandra.

Međutim, zdrava hrana koja nam je dostupna u tržnim centrima ne znači nužno i da sadrži sve ono što je potrebno našem organizmu.

- Paradoksalno je što u blizini tih polica zdrave hrane nećete vidjeti mršave i zdrave ljude. To je komercijalni trend koji nema veze sa zdravom ishranom nego nego samo sa pametno osmišljenim marketingom – govori Mandra te ističe da je ono što smo mislili da je zdravo, zapravo imitacija prirodnih proizvoda, odnosno industrijske prerađevine.

Kenan Mandra, nutricionista National Healtha

Kenan Mandra je podijelio za Avaz.ba i sedam zlatnih savjeta liposukcijske ishrane:

1. Jedite kada ste gladni, nemojte jesti kada niste.

2. Zaboravite pravilo da jedete sve ali umjereno – zapravo zdrave namirnice jedite što više, a nezdrave nikako!

3. Izbegavajte stres kada je to moguće, kvalitetno spavajte i najvažnije je da povremeno postite ili bar preskačete obroke i tako čistite i obnavljate svoj organizam.

4. Nemojte brojati kalorije, nego gledajte odakle one dolaze.

5. Zaboravite gledanje na sat i vaganje hrane – količine nisu bitne, bitan je sastav i kvalitet onoga što jedete.

6. Nakon nekog vremena naučit ćete slušati tijelo i shvatiti da ste siti sa puno manjim količinama nego prije jer su masnoće hranjive i drže vas sitim za razliku od šećera i skroba koji vas čine stalno gladnim.

7. Trudite se da to bude hrana iz prirodnog domaćeg uzgoja.

Smoothie-trend ili zdrav obrok 

Konzumiranjem smoothieja sa voćem zapravo unosimo više kalorija i šećera nego kada jedemo povrće i voće u svom izvornom obliku. 

Naime, vlakna u voću pomažu pri razgradnji šećera u krvotoku, a prilikom miksanja tog istog voća za smoothie, vlakna se uništavaju i samim time njihova funkcija se usporava. To također znači da je veća vjerojatnost da ćete brzo ogladniti nakon smoothieja nego nakon pojedenog komada voća - napominje Mandra.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.