Hrana je preduvjet ljudskog opstanka i blagostanja te temeljna ljudska potreba.
Danas se obilježava Svjetski dan hrane, koji je zvanično proglašen još davne 1979. godine na konferenciji Svjetske organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO).
Savremeni način života potisnuo je tradicionalni način prehrane i zamijenio ga industrijskim prerađevinama.
Organska proizvodnja u usponu
Prema riječima predsjednika Saveza Organsko FBiH, Sejada Hercega, u BiH građani jedu hranu punu pesticida.
- Karenca koja se koristi u poljoprivredi je slobodni radikal, odnosno karcinom koji se nalazi u organizmu i to narušava naše građane – kazao je Herceg.
Ako pogledamo razvoj organske poljoprivredne proizvodnje na svjetskom nivou, zabilježeni su veliki pomaci i uspjesi.
Zdrava ishrana
- Povećanje organske proizvodnje na svjetskom nivou raste od 10 do 20 posto, a potražnja u pojedinim zemljama je i do 40 posto – navodi Herceg.
Iz ovog saveza podstiču na zdravu ishranu, proizvode koji nemaju nus pojava, pesticide ili vještačka gnojiva.
Trebamo biti svjesni da organska hrana nije ništa skuplja od konvencionalne, a zdravlje mora biti na prvom mjestu.
Odlična u borbi protiv umora i depresije
Povodom Svjetskog dana hrane razgovarali smo i sa nutricionistom International Healtha, Kenanom Mandrom, a koji je samo za vas donio nekoliko savjeta uz koje možete promijeniti vaše prehrambene navike.
- Zdrava ishrana se ne zasniva samo na usvajanju zdravih životnih navika nego odricanju od loših prehrambenih i životnih navika čime ćete se osloboditi negativnih efekata loše prehrane kao što su hronični umor, depresija, ovisnost o hrani i naravno suvišni kilogrami – kazao je Mandra.
Preporučuje da se jede što više domaćeg povrća, mesa, svježe ribe, jaja, punomasnog sira, maslaca i maslinovog ulja, domaćeg suhog mesa, iznutrica, fermentiranog povrća, orašastih plodova.
Savjet za doručak: dva kuhana jaja, malo punomasnog sira i goveđe pečenice te uz to popiti jedan domaći kefir. Ovo bi nam trebalo biti dovoljno tokom cijelog dana.
Savjet za večeru: Mandra preporučuje varivo od povrća, komad mesa, ili riba, sa velikom salatom prelivenom maslinovim uljem.
Ovako ćete zapravo imati dva obroka dnevno što je značajna ušteda vremena i novca.
Pripremite organizam za zimu
Povrće je jako zdravo i trebamo ga jesti uz svaki obrok. Za period jesen/zima
Mandra savjetuje da se jede fermentirano povrće.
- Domaći kiseli kupus je izvrsna namirnica bogata vitaminima i probiotičkim bakterijama koja može da nas zaštiti od gripa i virusa – istakao je Mandra.
Međutim, zdrava hrana koja nam je dostupna u tržnim centrima ne znači nužno i da sadrži sve ono što je potrebno našem organizmu.
- Paradoksalno je što u blizini tih polica zdrave hrane nećete vidjeti mršave i zdrave ljude. To je komercijalni trend koji nema veze sa zdravom ishranom nego nego samo sa pametno osmišljenim marketingom – govori Mandra te ističe da je ono što smo mislili da je zdravo, zapravo imitacija prirodnih proizvoda, odnosno industrijske prerađevine.
Kenan Mandra je podijelio za Avaz.ba i sedam zlatnih savjeta liposukcijske ishrane:
1. Jedite kada ste gladni, nemojte jesti kada niste.
2. Zaboravite pravilo da jedete sve ali umjereno – zapravo zdrave namirnice jedite što više, a nezdrave nikako!
3. Izbegavajte stres kada je to moguće, kvalitetno spavajte i najvažnije je da povremeno postite ili bar preskačete obroke i tako čistite i obnavljate svoj organizam.
4. Nemojte brojati kalorije, nego gledajte odakle one dolaze.
5. Zaboravite gledanje na sat i vaganje hrane – količine nisu bitne, bitan je sastav i kvalitet onoga što jedete.
6. Nakon nekog vremena naučit ćete slušati tijelo i shvatiti da ste siti sa puno manjim količinama nego prije jer su masnoće hranjive i drže vas sitim za razliku od šećera i skroba koji vas čine stalno gladnim.
7. Trudite se da to bude hrana iz prirodnog domaćeg uzgoja.
Smoothie-trend ili zdrav obrok
Konzumiranjem smoothieja sa voćem zapravo unosimo više kalorija i šećera nego kada jedemo povrće i voće u svom izvornom obliku.
Naime, vlakna u voću pomažu pri razgradnji šećera u krvotoku, a prilikom miksanja tog istog voća za smoothie, vlakna se uništavaju i samim time njihova funkcija se usporava. To također znači da je veća vjerojatnost da ćete brzo ogladniti nakon smoothieja nego nakon pojedenog komada voća - napominje Mandra.