BIH

Zabrinjavajući podaci o stanju u našoj zemlji: Skoro polovina stanovništva u BiH živi na granici siromaštva

Naša zemlja je peta po siromaštvu u Evropi

Piše: A. Č.

17.10.2017

Prema podacima Ujedinjenih naroda (UN), 17,9 posto stanovništva u Bosni i Hercegovini živi s primanjima nižim od 235 KM mjesečno, odnosno ispod linije koja označava kritično stanovništvo. To znači da je svako šesto domaćinstvo u našoj zemlji siromašno. Prema zvaničnim podacima, oko 48 posto stanovništva u BiH živi na granici siromaštva, s mjesečnim primanjima oko 416 KM. 

Međunarodni dan borbe protiv siromaštva obilježava se na današnji dan širom svijeta, još od 1993. godine. Generalna skupština UN-a odredila je ovaj dan za podizanje svijesti o potrebi iskorjenjivanja siromaštva i bijede u svim zemljama. 

Siromaštvo, koje se definira kao nedostatak osnovnih uvjeta za život i osnovne ljudske potrebe, poput hrane, pića i doma, globalni je problem današnjice, a podaci UN-a govore da je naša zemlja peta po siromaštvu u Evropi.

Broj nezaposlenih približava se broju zaposlenih, penzioneri, ali i brojni radnici već godinama preživljavaju na minimalcu, dok mladi masovno napuštaju BiH.

- Nažalost, u kategoriji siromašnih sve je više i radno aktivnog stanovništva koje ostaje bez posla ili radi, a ne prima plaću, kao i mladi čija je stopa nezaposlenosti u samom evropskom vrhu – naveli su iz Ureda rezidentne koordinatorice UN-a u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.